ZDA poslale pakete pomoči beguncem v Iraku

by Urednik

OBAMA DOVOLIL ZRAČNE NAPADE V IRAKU

Ameriški predsednik Obama je v četrtek, 7. avgusta 2014, prvič odobril posredovanje Ameriške vojske v Iraku od začetka napada sunitske militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria).

Ameriška vojaška letala so v četrtek v jutranjih urah že posredovala – tokrat humanitarno – in s padali odvrgla več ton humanitarne pomoči za oskrbo več deset tisočih kurdskih in jazidskih beguncev, ki so zbežali iz svojih domov, ko je ISIS zasedel mesto Sinjar v severnem Iraku. Begunci so se zatekli v gore, kjer pa nimajo hrane in pitne vode, obkrožajo pa jih pripadniki ISIS-a.

Ameriške letalske sile  so z enim letalom C-17 in dvema C-130, ob spremstvi dveh lovcev F / A-18, jazidskim beguncem v gorah s padali odvrgle 72 paketov pomoči, v njih pa je bilo tudi 20.000 litrov sveže pitne vode.

Verska manjšina Jazidi so člani ene najstarejših in tudi najbolj ogroženih religij na svetu, saj naj bi jih bilo na svetu le še 700 tisoč, od tega pol milijona v Iraku. Obstajajo že skoraj šest tisočletij, z neustavljivim širjenjem islamskih skrajnežev ISIS pa jim grozi izumrtje.

Obama je v televizijskem nagovoru dejal, da je dovolil tudi zračne napade “za zaščito ameriških državljanov,” ki so tudi še v kurdski prestolnici Irbil. ZDA zaenkrat še niso izvedli letalskega napada na pripadnike ISIS-a, ameriški predsednik pa je še poudaril, da ne načrtujejo kakšne velike vojaške akcije. Obama je dodal, do so posredovali na prošnjo iraške vlade, da pomagajo pri reševanju iraških državljanov, predvsem verskih manjšin, ki so ujeti v gorah na severu Iraka.

“Imamo edinstvene zmogljivosti, da preprečimo pokol, zato mislim, da si Združene države Amerike ne smejo zatiskati oči,” je dejal Obama.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki