ZDA so Egiptu le dobavile prvih 8 lovcev F-16

by Urednik

ZDA PRIČAKUJEJO EGIPTOVSKO POMOČ V BOJU PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Združene države Amerike so Egiptu v začetku avgusta 2015 dobavile prvih 8 lovcev F-16, po tem ko je Washington spomladi odpravil še delno zamrznitev dobave orožja za Egiptovsko vojsko v okviru vojaške pomoči. Novico je sporočilo ameriško veleposlaništvo v Egiptu, le nekaj dni pred nedeljskim (9.8.2015) obiskom državnega sekretarja Johna Kerrya.

Obisk Kerrya je namenjen otoplitvi odnosov med državama, potem ko so ZDA v letu 2013 zamrznile 1,3 milijarde dolarjev letne vojaške pomoči, potem ko je Egiptovska vojska odstavila predsednika Mohameda Morsija, prvega svobodno izvoljenega voditelja Egipta. Seveda si ZDA v Egiptu želijo pridobiti trdnega zaveznika v boju proti radikalnim islamističnim skupinam in tako tudi pripadniki Islamske države, ki je dejavna tudi na Sinajskem polotoku.

ZDA so se v marcu 2015 odločile, da Egiptu ponovno v celoti začnejo namenjati vojaško pomoč. Egiptovska vojska je tako že decembra prejela 10 jurišnih helikopterjev AH-64 apache, v juniju pa še dva hitra raketna čolna. Poleg osmih F-16, ki naj bi v Egipt prispeli popolnoma operativni, naj bi Egiptovske letalske sile dobile še štiri lovce F-16 že do konca leta.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki