Želijo ZDA umakniti svoje jedrsko orožje iz Turčije v Romunijo?

by Urednik

“SELITEV JEDRSKEGA OROŽJA V ROMUNIJO BI BILA NEZAKONITA”

ZDA naj bi po nekaterih informacijah želele premestiti jedrsko orožje iz svojih vojaških baz v Turčiji v vojaške baze v Romuniji. Na novico, da naj bi Američani bojne konice iz “vroče” Turčije preselili v Romunijo, se je takoj odzvala skupina Kampanja za jedrsko razorožitev, ki je poudarila, da Pogodba o neširjenju jedrskega orožja prepoveduje prenos jedrskega orožja v države, ki nimajo jedrskega orožja.

Informacijo o ameriških pripravah na selitev jedrskega orožja iz Turčije (letalske baze Incirlik) v Romunijo je na spletu objavil bruseljski medij EurActiv. Ob tem so zapisali, da naj bi vzrok “izhajal iz vse bolj napetih odnosov med ZDA in Turčijo po neuspelem državnem udaru 15. julija 2016, ko je del vojske poskusil strmoglaviti turškega predsednik Recepa Tayyip Erdoğana.”

Prenos ameriškega jedrskega orožja (iz Turčije) v Romunijo bi bilo nevarno in nezakonito po mednarodnem pravu, so poudarili predstavniki skupine Kampanja za jedrsko razorožitev v izjavi v četrtek 18. avgusta 2016.

“Prvi člen Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT –  Nuclear Nonproliferation Treaty) izrecno prepoveduje prenos jedrskega orožja v države, ki ne posedujejo jedrskega orožja,” je dejala njihova generalna sekretarka in znana aktivistka Kate Hudson (soimenjakinja znane holivudske igralke). Ob tem je še dodala, da drugi člen NPT določa, da bi Romunija ravnala nezakonito, če bi sprejela jedrsko orožje (na svoje ozemlje).

Romunsko zunanje ministrstvo je zanikalo poročila medijev o možnosti selitve jedrskih bojnih glav iz Turčije v njihovo državo. Ameriška vojska ima v turški letalski bazi Incirlik nameščen 39. letalski polk (39 ABW), ki ima v svojih skladiščih tudi 60 do 70 bojnih konic.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

letalski-miting-airpower-2016-banner

Povezani članki