Revija Obramba, maj 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, maj 2008, si preberite:

Uvodnik

Dan Slovenske vojske

Celjani na Kosovu

Slovenski vojaki niso zaman med najbolj priljubljenimi pripadniki sil KFOR na Kosovu. Poleg poznavanja jezika in kulture prebivalcev najmlajše države na svetu jih odlikujeta še visoka raven spoštovanja pripadnikov drugih vojska, lokalnega prebivalstva in dosledno izvajanje nalog.

Natova razpotja

Komentar dr. Klemena Grošlja o dilemah Nata po Bukarešti. Natovo zasedanje je razkrilo globino in razsežnost varnostnih izzivov sodobnega evropskega in globalnega prostora. Vsebinske razprave so obsegale vprašanja širitve Nata, uspeh operacij ISAF v Afganistanu, bodočih strateških odnosov med Natom in Rusijo ter prihodnjo Natovo vlogo v v svetovni varnostni ureditvi.

Laserski trenažni sistem SV

Vse sodobne in razvite vojske uporabljajo pri urjenju taktičnih postopkov laserske simulacijske sisteme, ki omogočajo realistično usposabljanje vojakov brez uporabe bojnega streliva. Tudi Slovenska vojska sledi temu trendu.

Čakajoč na članstvo

Politična situacija v Makedoniji je negotova zaradi konfliktnih albansko-makedonskih odnosov, ki jih poskuša razrešiti vsiljeni mednarodni ohridski sporazum.

Skratka

Tehnično-tehnološke vojaško-varnostne zanimivosti

Vaške straže

Drugi del razmišljanja dr- Igorja Kotnika o varnostnem samoorganiziranju državljanov. Ne gre za nostalgijo po bivšem sistemu SLO in DS, pač pa za soočanje družbene prakse in racionalen razmislek o možnostih uporabe nekaterih pozitivnih sistema.

Tehnik letalec

Gre za može, ki prvi pristopijo k zrakoplovu pred poletom in ki ga zadnji zapustijo. Pred misijo pregledajo vse vitalne sklope (pogon, krmila), po potrebi poskrbijo za oskrbo z gorivom ter pripravijo zrakoplov na sprejem potnikov in tovora. Med samim poletom pomagajo pilotoma p’ri upravljanju letala – helikopterja.

Poklic: pilot SV

Sredi aprila je Letalska šola SV v okviru rednega nadaljevalnega usposabljanja pilotov letal izvedla vajo ognjenega delovanja letal PC-9M hudournik.

2. libanonska vojna

Tako imenovana druga libanonska vojna (12.7. – 14.8.2006) je odprla številne teme, marsikoga pustila brez besed, posebej ob analizi (slabe) vojaške pripravljenosti izraelskih rezervnih vojaških enot, usklajenosti delovanja oklepnih enot, logistike in pehote, vodenja in poveljevanja, strateški in taktični pripravljenosti Izraela na vojno.

Dvonožni podstavki

Dober ročaj prihaja v prve bojne linije – prispevek o ročaju na prednjem delu npr. pušk, ostrostrelnih pušk, puškomitraljezov… . Dvonožni zložljivi podstavki postajajo standardna oprema!

Od 1000 kg do 150 t

Vojaška transportna letala današnjega dne: pomen transportnega letalstva je bil do devetdesetih let prejšnjega stoletja pojmovan precej drugače kot po letu 1991, torej po prvi vojni v Iraku.

Misija EUFOR v Čadu

Za začetek leta 2008 je bil predviden začetek prve mirovne misije EU na afriškem kontinentu. Gre za vojaško premostitveno misijo v okviru skupne zunanje in varnostne politike EU, katere glavni namen je pomoč osebju OZN ter afriškim državam pri reševanju krize v Darfurju. V Čad je napoten tudi slovenski kontingent.

Panzerfaust, panzerschreck…

Druga svetovna vojna se je v marsičem razlikovala od vseh drugih vojn.,Bila je vsesplošna oziroma totalna, ne le zaradi širine bojne linije, pač pa tudi zaradi vloge razvojnikov, konstruktorjev in vloge gospodarstva vojskujočih sil v proizvodnji in oskrbi za vojne potrebe (vse je bilo podrejeno potrebam vojskovanja). Prvi del članka Franca Klemenčiča govori o znamenitih protioklepnih orožjih iz nemškega arzenala.

Merjenje bioloških bojnih snovi

Predstavitveni prispevek o sistemu Dräger Bio-Agent Test za hitro testiranje bioloških snovi.

Putinov 400-kratni triumf

Sovjetsko/rusko orožje je v zgodovini nemalokrat odločilno spreminjalo potek vojne (Vietnam), že preizkušene doktrine (Yom Kipur), močan vpliv pa je imelo tudi na zahodnjaško prepričanje o superiornosti zahodnih lovcev v zračnih bojih. Govorimo o najnovejšem ruskem protiletalskem raketnem sistemu S-400 triumf, nasledniku uveljavljenega sistema zračne obrambe S-300.

Vpadi krucev v slovenske dežele

Z imenom kruci označujejo zgodovinarji madžarske upornike proti habsburški oblasti v 17. in 18. stoletju. Med kruci so bili številni tudi Ukrajinci, Slovaki in Romuni ter – kar je za nas najbolj pomembno – tudi prekmurski Slovenci. Zavzemali so se za ponovno vzpostavitev neodvisnega Ogrskega kraljestva.

Vojne Trubarjevega časa

Članke dr. Stanislava Južniča o kmečkih in turških vojnah Trubarjevega časa. V protestantskih vojnah proti Turkom se je zelo izkazal tudi Trubarjev mece3n Ivan Ungnad, za barvitost kmečkih vojn pa je poskrbel Trubarjev varovanec Nikodem Frischlin.

IWA 200: Za ljubitelje ostrega jekla

Na letošnji sejem IWA so se zgrnile množice izdelovalcev, trgovcev in poznavalcev nožev. IWA po pravici že vrsto let velja za največjo evropsko, če že ne svetovno razstavo nožev. Več o ostrem jeklu na razstavi,o novostih, svežih prijemih, materialih in drugem v povezavi z ostrimi rezili pa Rok Štupar.

IWB 2008

Kar predstavlja za ljubitelje novega civilnega orožja in opreme IWA v Nürnbergu, je za zbiralce starega orožja in sorodnih predmetov vsakoletni sejem IWB v Stuttgartu. Obiskal ga je Janez Hartman.

Praktično streljanje

Boštjan Pavlič pred sezono spominja na eno vse bolj priljubljenih strelskih disciplin – IPSC praktično streljanje. Tokrat je spregovoril osnovno o opremi.

Vojsko 2008

Tudi pri nas postajajo priljubljene ponazoritve zgodovinskih bitk in bojev, za to pa so poskrbeli predvsem člani Kulturno-zgodovinskega društva Triglav, ki so ob pomoči prijateljev iz sorodnih italijanskega kluba »Normandy 44« in češkega »Gardekorps« pripravili podoživljanje dogodka iz druge svetovne vojne in uprizorili bitko na Vojskem.

SMLE in druščina

Momo Vukčević predstavlja angleške repetirke 1. svetovne vojne in najbolj priljubljeno med njimi – SMLE.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, maj 2008”