Revija Obramba, marec 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, marec 2008, si preberite:

Uvodnik

Center odličnosti NATO

Intervju z generalmajorjem, mag. Alojzom Šteinerjem, namestnikom načelnika GŠ SV. Govori o prizadevanjih za ustanovitev Centra odličnosti za bojevanje v gorah. Zavezniško Poveljstvo za transformacijo (ACT) jih je načrtovalo 16, deluje jih že 14. O tem je bil govor tudi na redni letni konferenci ACT konec lanskega leta v Norfolku v ZDA.

Načelnikov poklon bivšemu vrhovnem poveljniku

Načelnik GŠ V, generalpodpolkovnik Albin Gutman se je v predsedniški palači vpisal v žalno knjigo, ki je bila odprta ob smrti bivšega predsednika R Slovenije, dr. Janeza Drnovška.

Pod enotnim poveljstvom

BRZOL –brigada zračne obrambe in letalstva: na razvoj in preoblikovanje SV sta vplivala proces oblikovanja posameznih enot in sistema obrambe zračnega prostora. Po srednjeročnem obrambnem načrtu 2007-2012 (SOPR/07-12) je bilo 1. februarja 2008 ustanovljeno poveljstvu BRZOL, v njem so združene vse enote ZOOL pod enotnim poveljstvom v enoviti strukturi. BRZOL je podrejen Poveljstvu sil SV. Pripravil: Jure Mikelj

Tradicija športa

Želja oboroženih sil, da se srečujejo na športnih prizoriščih namesto na vojnih, je vodila do srečanja predstavnikov vojska petih držav (Belgije, Nizozemske, Danske, Francije in Luksemburga) v Nici 18. februarja 2008, ki se je zaključilo z ustanovitvijo organizacije CISM (Mednarodni svet za vojaški šport – Conseil International du Sport Militaire).CIM ima danes 130 članic, Slovenija se je vanj vključila leta 1992. Avtorja: Tomaž Strgar in Jure Velepec

Lahko računajo na SV

Analiza sanacije poplav v Železnikih: sanacija jesenskih poplav je pokazala, da je v Sloveniji možno v kratkem času angažirati večje sile za odpravljanje posledic naravnih nesreč. Namenske sile (enote CZ gasilci) lahko računajo tudi na pomoč SV in njihovo opremo. Avtor: Anže Barle

Izdelki za ognjemete

Pregled standardov SIS EN serije 14035: vsebina standardov je zelo kompleksna in zajema poleg novega izrazja tudi zahtevne opise lastnosti in metodologije preizkušanj izdelkov za ognjemete. Na trgu EU naj bi bili dovoljeni le izdelki s standardizirano tehnično in varnostno ravnijo. Analizo je pripravi dr. Viktor Strauch.

Plovilo SOC-R

Rečno plovilo za specialne operacije (Special Operation Craft) je čoln ameriških specialnih enot za delovanje v »rjavih vodah« – v rekah, jezerih, močvirjih, rečnih deltah in priobalnih območjih. Majhen, hiter, oklepljen in dobro oborožen čoln za specialne operacije po celinskih vodah. Avtor: Gregor Dolenc

Uresničena dolgoletna želja

V Sloveniji imajo gasilci spet svojo šolo – v drugi polovici decembra 207 je začela na MOS veljati nova organizacija in sistemizacija delovnih mest, k je prinesla vrsto sprememb tudi v upravi za zaščito n reševanje (URSZR). Slednje so omogočila ustanovitev Urada za usposabljanje n izobraževanje ter Urada za preventivo in operativne zadeve. Avtor: Bojan Kuntarič

Kosovo: kako naprej?

Preživeli smo 17. februar, ki je prinesel Kosovu neodvisnost, sledilo je splošno rajanje in praznovanje albanskega prebivalstva Kosova, medtem kose je v mednaodni skupnosti začel spopad zagovornikov in nasprotnikov kosovske neodvisnosti. Komentar izpod peresa dr. Klemna Grošlja.

Arktična odličnost (1.del)

Tečaja arktičnega bojevanja (Allied Officers Winter Warfare Course) na Norveškem sta se v februarju udeležila pripadnika Slovenske vojske – Matej Krnc in Miha Kuhar. Slednji je pripravil obširen zapis tako o delovanju Centra odličnosti za delovaje mrazu kot o tečaju samem. Opis devetih »peklenskih dni«, ki so jih tečajniki preživeli v pogojih arktične zime na Norveškem, vključuje tehnike preživetja, bivakiranje v sil, »padec« v ledeno mrzlo vodo z vso opremo, vzdrževanje in skrb za orožje, obleko in obutev….

Rezanje NUS

Članek Franca Klemenčiča o ravnanju z neeksplodranimi ubojnimi sredstvi, kako ravnajo z letalsko bombo, najdeno npr. na gradbišču, kako poskrbeti za odstranitev in uničenje.

Suhoj Su-35BM

20. februarja letos je v preizkusnem centru Žukovski prvič vzletel prototip bojnega letala Su-35BM, zadnja verzija iz zdaj že kultne družine bojnih letal Su-27 flanker. Verjetno zadnji, saj strokovnjaki napovedujejo, da bo Su-35BM predstavljal vezni člen med bojnimi letali 4+ generacije in bojnimi letal 5. generacije, ko sta ameriška F-22 raptor in F-35 JSF ter ruski PAK-FA, ki je še razvoju.

Zmogljivi urbani malček

Predstavitveni prispevek o najnovejšem članu družine unimog U 20, katere vozila prihajajo iz Daimlerjevih tovarn že celih 60 let. Družina teh tovornih vozil je primarno namenjena različnim intervencijskim službam (cestna podjetja, gasilci, reševalci), vozila pa odlikujejo izjemne vozne lastnosti.

Orožje MP9

Članek o švicarskem orožju MP-9 iz kategorije t.i. PDW (personal defence weapon), orožju, namenjenemu samoobrambi v sodobnih oboroženih spopadih. Gre praviloma za kompaktno rožje, ki naj bi v boju na kratke razdalje doseglo ognjeno moč jurišnih pušk. MP9 je začel življenjsko pot leta 1992 projektnem oddelku avstrijskega Steyrja, po vrsti okoliščin je skoraj zamrl, poem pa ga je leta 2001 oživilo majhno, specializirano švicarsko podjetje Brugger&Thomet AG iz Thuna, ki sicer slovi po razvoju in izdelavi dušilcev in nadgradenj orožij s Picatinnyjevimi pritrdilnimi letvami. Avtor članka je Janez Vidic.

Raziskovanje Arktike 1871-1882

Morda je bila doslej vloga Avstroogrske pri raziskovanju arktičnih področij nekoliko spregledana, vendar so avstrijski raziskovalci, ki sicer niso dosegli severnega tečaja, odkrili zaledeneli arhipelag in ga poimenovali Nova zemlja cesarja Franca Jožefa. Tako so pretežno kontinentalno cesarstvo postavili na svetovni politični zemljevid in mu zagotovili status pomorske in raziskovalne velesile. Članek povzemamo po avstrijskem Truppendienstu 6/2007.

Nove knjige: Ponovno doma

Knjiga mariborskega zgodovinarja Saša Radovanoviča o zgodovini 47. pešpolka, več kot stoletje povezanem s slovensko Štajersko. Recenzija: Matjaž Ravbar

Angleške padalske enote

Članek Aleša Čarmana o angleških padalskih uniformah in opremi ter orožju angleških padalcev iz druge svetovne vojne. Tudi angleške padalske enote so spadale med elitne v drugi svetovni vojni, kot najmlajši rod kopenskih sil so padalci stopili svetovni konflikt dokaj nepripravljeni, leta 1942 so formirali 6. padalsko divizijo, svoj slavni skok pa je enota doživela v Normandiji v napadu na Pegasusov most. Pripadniki – rdeči vragi – so bili nekaj posebnega na tedanjem evropskem bojišču.

Žepni teleskop

Pri optičnih naravah velja, da je njihova kakovost – še bolj, kot pri drugih tehničnih izdelkih – premosorazmerna s ceno. Izdelava dobe optike je namreč draga, vseeno pa se pojavljaj proizvajalci, ki za sprejemljivo ceno ponujajo presenetljivo kakovostne izdelke. Mednje sodi Hawk Sport Optics s svojim spektivom – optično napravo za kontrolo zadetkov na oddaljeni tarči – hawk 25-75×75. Avtor: Rok Štupar

Walther G22

Waltherjeva polavtomatska puška v kalibru .22LR je na trgu že nekaj let, vendar je na naš preizkus prišla šele zdaj. Pri nas jo je tudi moč kupiti, na streliščih pa jo vseeno srečate redko. Carl Walther je priznan izdelovalec orožja in zagotovo bo čas pokazal tako prednosti kot pomanjkljivosti tega športnega orožja na strelišču. Zapis Roka Štuparja

Springfield M1903 in druge

Momo Vukčević nadaljuje serijo predstavitev vojaških pušk, tokrat govori o ameriških puškah iz prve svetovne vojne. Medtem ko so evropski proizvajalci na veliko uvajali večstrelne puške repetirke in novo »malokalibrsko« strelivo, so ostale arhaične enostrelke z zunanjim kladivcem Springfield Trapdoor kalibra .45-70 ostale osnovno orožje ameriških vojakov praktično do konca 19. stoletja. Šele leta 1892 so tudi Američani uvedli prvo vojaško večstrelno repetirko, prilagojeno brezdimnemu smodniku.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, marec 2008”