Revija Obramba, september 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V revija Obramba, september 2008, si preberite:

Na prvem mestu pripadniki slovenske vojske

Čez dobre tri tedne se izteče mandat dosedanjemu ministru za obrambo Republike Slovenije Karlu Erjavcu, zato je v intervjuju ocenil svoje delo in dosežke.

Organizacijska struktura NATO

Slovenija je v Severnoatlantskem Zavezništvu že štiri leta in ravno sodelovanje v organizacijski strukturi Nata je največji dokaz integracije Slovenije v Nato. Brigadir David Humar je v prispevku prikazal splošno sliko sistemizirane skupne organizacijske strukture Nata, kar pomeni da so posebnosti izpuščene ali posplošene.

Vojna v Gruziji

Vojna je vrhunec napetosti, ki so se kopičile že vse od začetka gradnje naftovoda, še posebej pa po revoluciji vrtnic, ki je pod vodstvom predsednika Sakašvilija na oblast privedla prozahodno gruzijsko elito. Spopad pa je potrdil, da je Gruzija podobno kot Ukrajina ključna geopolitična in geostrateška evropska prelomnica, kjer svoje moči merijo ZDA, EU in Rusija.

Gruzijska vojska

Gruzija, država na Kavkazu, se spopada s separatizmom v Abhaziji in Južni Osetiji. Za Gruzijo sklenjen tristranski sporazum o skupnih osetijsko-gruzijsko-ruskih mirovnih silah, ki izvajajo nadzor nad separatističnimi pokrajinami, je le začasno zaustavil nemire v tej državi. Gruzija je poskušala izkoristiti to začasno premirje za prenovo svoje vojske, ki se je sedaj znašla v zelo kaotičnem stanju. Po napadu ruske vojske na njeno vojaško infrastrukturo in enote pa je sedanjo stanje v vojaških strukturah še bolj katastrofalno. Več o težavah gruzijske vojske si lahko preberete v prispevku mag. Boštjana Peternelja.

Gospodar zračnega prostora

Gregor Dolenc je predstavil radar za nadzor zračnega prostora ground master 403 francosko-ameriške družbe Thales Raytenon System, s katerim je Slovenija podpisala pogodbo za nakup dveh radarjev.

Proti ognju kot v vojni

Vsako leto se za protipožarni boj na Hrvaškem prav posebej pripravi vojska. Pred začetkom letošnje protipožarne sezone so imele letalske in kopenske enote madžarske in hrvaške vojske skupno tridnevno gasilsko vajo, ki je potekala v bližini madžarskega Blatnega jezera. Državi sta demonstrirali izvedbo hitre pomoči pri gašenju površinskih požarov. Osnovni namen vaje je bil izuriti in uskladiti standardne postopke poveljevanja, zvez in nemotenega prehoda državnih meja v primeru krizne situacije.

Vojaška vaja Elite 2008

Na vsakoletni vaji ELITE so se na nekaj bavarskih vojaških letališčih zbrali letalci in letala nekaterih držav članic zveze NATO. Namen vaje je bil trening elektronskega bojevanja kopenskih in zračnih bojnih sistemov.

Oklep brani Izrael

Andrej Vilar v tokratni številki nadaljuje s predstavitvijo modernizacije izraelskih tankov.

Sodobne vojaške tekstilije

Anže Barle je predstavil najsodobnejše materiale iz katerih so narejene sodobne bojne uniforme in oprema.

Srbsko vojaško letalstvo

Letošnje praznovanje dneva Srbskega vojaškega letalstva je bilo 2. avgusta v bazi Batajnica pri Beogradu. Po dokaj dolgem času in burnih letih, ki so jih zaznamovali napad Nata leta 1999, pomanjkanje denarnih in materialnih sredstev, ki bi srbskim pilotom omogočali varno število ur naleta na leto, kaže, da se stvari na tem področju počasi izboljšujejo. Pred kratkim je bila končana obnovitev letal Mig-29, transportnega letala An-26 ter Jaka-40, v letalski tovarni Utva pa načrtujejo proizvodnjo posodobljenih šolskih letal Utva lasta-95.

Vojaško gorništvo na višini

Vsakoletno mednarodno srečanje članic mednarodnega združenja vojaških gorskih šol (IAMMS) je letos organizirala italijanska gorska šola v Aosti, ki se ga je udeležil tudi avtor članka Miha Kuhar. Osrednja tema tokratnega srečanja je bila »Delovanje na večjih višinah«, saj je brez ustreznih priprav delovanje enot na tej višini velik problem.

Počitnice v unifromi

V začetku julija je na območju Bohinjske Bele in Jelovice potekal deveti študentski tabor, ki ga organizira Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje. Aktivnost, ki je nastala kot oblika opravljanja študijske prakse študentov obramboslovja, v zadnjih letih združuje vse večje število študentov, ki želijo na lastni koži izkusiti vojaško življenje. Po drugi strani pa se tudi vse večje število fakultet zanima za možnost sodelovanja svojih študentov.

Raketna letala

V drugem delu o reaktivnih letalih med drugo svetovno vojno je Vlado Krašovec predstavil raketna letala, ki spadajo med najbolj ekstremne letalske pogone tistega časa. Gre za nevarne kemične motorje, ki so letalom za kratek čas omogočali doseganje izrednih hitrosti.

Wolfsshanze ali volčji brlog

Hitler ni vodil vojne izključno iz Berlina, ampak so bile v bližini glavnih front izbrane, urejene in opremljene lokacije, ki bi se v vojaškem smislu težko opredelile kot poveljniška mesta. Ena od takih lokacij je bil tudi Volčji brlog, kjer je Hitler preživel največ časa in je bil najbližje smrti.

Glušniki in še marsikaj

Rok Štupar je predstavil glušnike WS Alert.

Dobro vidni

Odgovor na vprašanje, kakšne so najboljše namerilne naprave nikakor ni enoznačen. Najpomembneje je, da je izbira odvisna od namena uporabe strelnega orožja. Rok Štupar je opisal namerilni sistem Hi-Viz, ki ga strelci uporabljajo v hitrih strelskih disciplinah, pri lovu in obrambnem streljanju.

Chamelot-devigne in..

Momir Vukčević je v tokratni številki predstavil francoske revolverje iz prve svetovne vojne.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, september 2008”