Revija Obramba maj 2014

3,95 

e-Obramba

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: DOBRAN BOŽIČ
SV: ČIM KRAJŠE ZAPORE ZRAČNEGA PROSTORA V ČIM MANJŠEM OBSEGU
11 ORGANIZACIJA ZA VARNOST IN SODELOVANJE V EVROPI
13 SKRATKA

OSREDNJE TEME
18 VZHODNO OD (DOMNEVNEGA) RAJA – Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
21
 ODPRTA VRATA NA ZEMUNIKU
23 TRAGEDIJA ŠESTE ČETE NA KOTI 776

SPECIALIST
28 FRANCOSKI TANKI V 2. SVETOVNI VOJNI
35 TACTIC BLOKE
36 LETEČI MITRALJEZ
38 FENIX TK51
40 JUST RIGHT CARABINE

43 BRITANSKA POMORSKO-DIVERZANTSKA OROŽJA IN OPREMA – 1.

48 NEPOJMLJIVE MEJE RAZVOJA
51 UČITELJ SLOVENSKIH OBRAMBOSLOVCEV
– Stane Južnič
55 HEIDUK PROPELER – VRTOVČEV PROPELER

KALIBER
58 VSAKO LETO VEČJA – IWA 2014
62 INSTA-MOLD
63 ENFIELDI
– Revolverji angleškega državnega podjetja

Intervju z generalmajorjem Dobranom Božičem, načelnikom Generalštaba SV: NAJVEČJI MED NAJMANJŠIMI
Februarja je minilo dve leti od zamenjave načelnika Generalštaba SV. Od takrat se je v vojski in zunaj nje veliko spremenilo. V lanski aprilski številki smo v pogovoru s takrat še brigadirjem Dobranom Božičem veliko pozornosti namenili zmanjšanim virom za vojsko in njenemu prilagajanju na nove okoliščine. V zadnjem času so bili v ospredju požari, poplave in žled in SV si je skupaj z drugimi prizadevala pomagati prebivalcem pri odpravljanju nastale škode,v Sredozemskem morju pa je pri težavah z begunci pomagala z vojaško ladjo Triglav. Letos mineva deset let od sprejema Slovenije v Nato in EU, bliža pa se tudi 15. maj, dan SV. Razlogov za pogovor z generalmajorjem Dobranom Božičem je torej veliko.

VZHODNO OD (DOMNEVNEGA) RAJA
Kriza v Ukrajini je po priključitvi Krima Rusiji prešla v novo, morda še nevarnejšo fazo. Potem ko je bilo vse osredotočeno na Krim, na referendum in potem na različna glasovanja v krimskem parlamentu in ruski dumi, je bilo v vzhodni Ukrajini, oziroma bi lahko v nekaterih primerih govorili bolj o jugovzhodnem delu te države, razmeroma mirno. Kot da bi tam prebivalci počakali na ravnanje Rusije v krimskem primeru.

HRVAŠKO VOJNO LETALSTVO – ODPRTA VRATA NA ZEMUNIKU
V 93. letalski bazi Hrvaškega vojnega letalstva in zračne obrambe so ob 22-letnici enote 22. marca odprli vrata za obiskovalce letališča Zemunik Donji nedaleč od Zadra. Prvenstvena naloga 93. letalske baze je šolanje in trenaža pilotov, v kar so nekaj nad 3000 obiskovalcev prepričali tudi piloti s šolskimi letali Zlin 242L in Pilatus OC-9M ter helikopterji Bell 206B-3 jetranger III.

TRAGEDIJA ŠESTE ČETE NA KOTI 776 Konec februarja 2000 se je v južni Čečeniji v bližini vasi Ulus-Kert zgodila verjetno prva gorska bitka v 21. stoletju, ki bo zagotovo našla svoje mesto v vojaških učbenikih iz mnogih razlogov. V mrzlih zimskih dneh je v silovitem spopadu pripadnikov 104. padalsko desantnega polka Ruske federacije z umikajočimi čečenskimi uporniki padla skoraj celotna šesta četa ruskih elitnih enot.

FRANCOSKI TANKI V 2. SVETOVNI VOJNI
Francozi so nam nekako »obležali« na duši – pred tem smo obdelali Italijane, Japonce in, seveda, ključne akterje tankovskih spopadov: Nemce, Sovjete, Američane in Britance. Zanimivo je, da so prišli Francozi z daleč najboljšo tankovsko zapuščino iz 1. svetovne vojne, v kateri pa so bili dodobra (neupravičeno) v senci Britancev. Imeli so na primer vzpodbuden razvoj v obdobju 1930–1939, ki pa je delil podobno usodo, kot so jo doživeli britanski tanki: povsem zgrešeno taktiko (navadno pehotnih) strategov, ki se še leta 1939 niso mogli sprijazniti z dejstvom, da je tank izjemno prebojno orožje, ne pa samovozna topniška podpora pehoti, ki je morala ob prvi topovski granati v kritje, ki je bilo v bližini …

LETEČI MITRALJEZ
Vse vojske v svetu želijo razviti učinkovito orožje, v zadnjem obdobju predvsem robotizirane sisteme. Daleč od oči javnosti, v tišini laboratorijev potekajo intenzivni eksperimenti na področju razvoja novih večnamenskih bojnih sistemov na robotiziranih platformah: kvadrokopterji, ortodekakopterji, multikopterji z 8 ali celo več rotorji in podobno.

JUST RIGHT CARABINE – Ravno prava karabinka z glockovimi nabojniki
Naposled smo dočakali tudi pravo karabinko v 9×19 mm z glockovimi nabojniki. Odlična kombinacija za vse, ki se zadovoljijo s tem kalibrom in so navdušeni nad poceni zabavo in zanesljivim delovanjem te preproste puške. Zunanjost pa omogoča “friziranje” s tisočerimi možnostmi, saj je povsem enaka vsem puškam sistema AR15.

Nova tehnična sredstva za razminiranje – NEPOJMLJIVE MEJE RAZVOJA
Zaščita pred delovanjem eksplozivnih naprav, improviziranih eksplozivnih naprav, puščenih minskih sredstev, min presenečenja in posebno pred samomorilskimi napadalci je zapletena iz več razlogov. Najprej predvsem zaradi tega, ker so eksplozivne naprave sofisticirane, izdelane, da poškodujejo ali ubijejo vojaka ali bojno vozilo, zelo dobro so maskirane in zmanjšanih dimenzij, ob tem pa imajo veliko eksplozivno moč.

 

 

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba maj 2014”