Azerbajdžanska vojska sestrelila helikopter Mi-24 vojske Karabaha

by Urednik

NOVE NAPETISTI MED AZERBAJDŽANOM IN GORSKIM KARABAHOM

V sredo 12. novembra 2014 je okoli 13.45 ure Azerbajdžanska vojska sestrelila bojni helikopter Mil Mi-24 oboroženih sil samooklicane Republike Gorski Karabah. Incident se je zgodil v bližini razmejitvene črta med Azerbajdžanom in Gorskim Karabahom (Nagorno-Karabakh), pri tem pa so umrli trije člani posadke helikopterja.

O novem incidentu na tem področju pa je vsaka stran poročala različno. Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je v izjavi sporočilo, da so “sestrelili bojni helikopter Mi-24 helikopter, ki je pripadal oboroženim silam Armenije” in da so preprečili “poskus napada azerbajdžanske pozicije.” V skladu z izjavo ministrstva, naj bi bil helikopter sestreljen v bližini vasi Chemengly v okrožju Agdam v Azerbajdžanu in je strmoglavil na območju pod nadzorom Azerbajdžanske vojske, ki je po strmoglavljenju zavarovala kraj nesreče. Azerbajdžanski vojaki so poročali, da je helikopter napadel njihove položaje in da so ga s povratnim ogjem sestrelili,

Podpolkovnik Senor Asratyan, tiskovni predstavnik vojske samooklicane Republike Gorski Karabah, pa je ruskim medijem povedal, da so med trenažnim poletom sestrelili njihov vojaški helikopter. “V sredo ob približno 13.45 po lokalnem času se je zgodilo dejanje, ki je kršilo dogovorjeno premirja, potem ko so iz azerbajdžanske strani med trenažnim poletom sestrelili Mi-24 vojske Gorskega Karabaha, ki je bil v zračnem prostoru vzhodno od razmejitvene črte med Karabahoh in Azerbajdžanom (prečkal mejo)” je dejal Asratyan in dodal, da se mesto strmoglavljenja nahaja blizu razmejitvene črte

VIDEO: Sestrelitev helikopterja Mi-24 (12. november 2014)

.

Spor v regiji Karabah se je začel februarja 1988, ko je avtonomna pokrajina Gorski Karabah, kjer živijo večinoma Armenci, izrazila željo, da se odcepi od Azerbajdžana. V mestu Stepanakert so v septembru 1991 razglasili ustanovitev Republiko Gorski Karabah (NKR – Nagorno-Karabakh Republik), kar pa je azerbajdžanska vlada razglasila za nezakonito potezo in ukinila avtonomni status Gorskega Karabaha, ki ga je kot republiko priznala le sosednja Armenija (še vedno edini dostop v NKR). Oborožen spopad, ki je sledil, je ustavil sporazum o prekinitvi ognja 12. maja 1994. Kot rezultat sporazuma je Azerbajdžan izgubil nadzor nad Gorskim Karabahom in v celoti ali delno tudi v sedmih okrožjih, ki mejijo nanj.

Pogajanja pod okriljem pod okriljem skupine OVSE v Minsk, ki so jo vodile ZDA, Rusija in Francija, še vedno potekajo v želji, da bi dosegli mirno rešitev spora. Azerbajdžan vztraja pri ohranjanju njegove ozemeljske celovitosti in interese NKR pa zastopa Armenija.

Incident (sestrelitev helikopterja Mi-24) je zagrozil, da se lahko začne vnovično nasilje med dvema državama južnega Kavkaza zaradi Gorskega Karabaha, ki je del Azerbajdžana, vendar je skupaj z nekaj okoliškimi območji je pod nadzorom tudi Armenske vojake (poleg vojske Gorskega Karabaha) vse od sklenitve premirja leta 1994.

Zemljevid: Gorski Karabah, Azerbajdžan in Armenija

V zadnjih dveh desetletjih se na območju Gorskega Karabaha sporadično odvijajo spopadi (po končani šestletni vojni), napetosti pa je močno narasla letošnje poletje, ko je bilo v več spopadih ubitih 19 vojakov. Prejšnji mesec so se voditelji Azerbajdžana in Armenije sestali v Parizu na povabilo francoskega predsednika Francoisa Hollanda v prizadevanju, da bi zmanjšali napetosti med državama. Toda leta diplomatskih prizadevanjem pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi daje le malo viden napredek pri reševanju spora.

Vojska Gorskega Karabaha ima v svoji oborožitvi 2 jurišni letali Suhoj Su-25, še 4 bojne helikopterje Mi-24, 5 transportnih helikopterjev Mi-8 in 4 brezpilotna letala krunk UAV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki