Štiri največja odkritja s Kitajske vojaške parade

by Urednik

KITAJSKA OB 70. OBLETNICI PREDSTAVILA ŠE NEVIDENE NAPREDNE VOJAŠKE SISTEME

Posnetek: kitajski internet  DF-17

Vojaške parade, posvečene slovesnemu obeleženju ustanovitve komunistične Kitajske je bila vedno velik spektakel, še poseben pa ob letošnji 70. obletnici, ko so ob tem predstavili nekaj še ne videnih vojaških sistemov.

Ko so se fotografije s priprav pojavile na spletu, je bilo jasno, da bo kitajska vlada na ogled postavila veliko količino doslej še ne videnega orožja in druge vojaške tehnike ter opreme, vključno z novimi tipi radarsko prikritih bojnih brezpilotnih letal, primerki hitrih raketnih brezpilotnih letal, novih bombnikov velike nosilnosti in še veliko več.

Kot se je izkazalo, so bila praznovanja na znamenitem trgu Tiananmen še posebej veličastna, kitajski voditelj Xi Jinping pa je ob tem opozoril na kitajski nacionalizem in naraščajoč vpliv države na svetovni ravni, temi pa sta bili predstavljeni tudi v nedavno objavljeni beli knjigi o nacionalni obrambni politiki.

»Na današnji dan pred 70 leti je predsednik Mao stal na tem mestu in slovesno naznanil svetu ustanovitev Ljudske republike Kitajske, ki pomenila konec več kot sto let ponižanj in bede, ki jih je država trpela,« je v svojem govoru izjavil Xi.

Tako da morda ni presenetljivo, da je bilo na parada še posebej postavljeno  v ospredje prav kitajsko orožje in druga oprema z močnim osredotočenjem na strateško odvračanje, vključno z najnovejšimi jedrskimi sistemi za dolgega dosega in naprednim orožjem, kot so hiperzvočne rakete in brezpilotne platforme. Podrobnejša predstavitev vsega prikazanega bi zahtevala preveč prostora, predstavili pa bomo štiri sisteme, zagotovo pa bomo o njih spregovorili v prihodnje.

Kitajska je na vojaški paradi v počastitev 70. obletnice ustanovitve komunistične države razkrila novo različico svojega ostrega brezpilotnega letala (UCAV) – letečega krila (brez vertikalnih površin) GJ-11, ki ga na zahodu že imenujejo ”sharp sword” – ostri meč. Za novo obliko brezpilotnika je zdaj značilna popolnoma preoblikovana zadnja stran s bolj zaprtimi izpušnimi šobami – potisniki v primerjavi s prejšnjim prototipom, kar bi lahko bistveno izboljšalo radarsko prikritost tega brezpilotnega letala.

Kitajci so na vojaški paradi ob svečani proslavitvi 70-letnice LR Kitajske na Trgu Tiananmen v Pekingu 1. oktobra 2019 prikazali edini primerek tega izboljšanega ostrega meča. Sam dogodek pa je minil v številnih premiernih javnih nastopih številnih novih in naprednih orožnih sistemov, vključno z mobilno medcelinsko balistično raketo (ICBM na trdo gorivo DF-41 ), hiperzvočnim drsnim manevrirnim izstrelkom DF-17, visokohitrostnim brezpilotnikom na reakcijski pogon, znanim pod oznakama  DR-8 ali WZ-8, različico bombnika H-6 za prevoz velikega bojnega tovora in/ali drugega koristnega tovora, pa podmornico brez posadke (UUV) HSU-001 in še vedno skrivnostno raketo, znano kot DF-100. Tokrat vam predstavljamo štiri izstopajoče premier, v enem od prihodnjih sestavkov pa bomo podrobneje predstavili tudi še GJ-11 ostri meč.

Medcelinska balistična raketa DF-41

Na parada ob kitajskem jubilejni so predstavili kar 16 cestno prevoznih – mobilnih medcelinskih balističnih raket DF-41 (ICBM) in tako prvič javno prikazala to orožje. Z oceno dosega približno 15.000 km je to kitajsko strateško jedrsko orožje z najdaljšim dosegom.

Izstrelek ima bojno glavo z več neodvisno vodenimi bojnimi konicami (MIRV) ni pa jasno koliko bojnih glav dejansko lahko nosi. V preteklosti je bilo v nepotrjenih poročilih navedeno, da bi lahko bojno glavo opremili s 6 do 10 jedrskimi konicami, čeprav strokovnjaki menijo, da je število precej manjše, verjetno približno tri.  Izstrelek naj bi nosil tudi vabe za motenje in še druge nedoločene prodorne pripomočke, ki bi mu pomagali prebiti nasprotnikovo protiraketno obrambo. Cestni mobilni 16-kolesni transporter – lanser in raketni motor izstrelka na trdo gorivo ustvarjata zelo fleksibilni oborožitveni sistem, ki ga je nasprotniku težko slediti in ima zato večjo možnost preživetja.

Mobilni raketni medcelinski sistem DF-41 (foto: Kyodo)

Projekt DF-41 so začeli, kot poročajo, razvijati že pred letom 2000, dokončanja pa so v preteklosti že večkrat preložen. Prve od teh raket so bile po poročanju potem operativno razmeščene leta 2017, do konca tega leta pa naj bi bili operativni dve brigadi teh sistemov. To bi se ujemalo z uradno kitajsko navedbo, da so na paradi 1. oktobra sodelovali pripadniki dveh brigad Raketnih sil DF-41 Kitajske ljudske osvobodilne armade.

Hipersonična raketa DF-17

Javna skrivnost je bila, da Kitajska že nekaj časa razvija hiperzvočne avtomobile za povečanje hitrosti. Pojav 16 raketnih sistemov  DF-17, to je bilo hkrati prvič, da se je to orožje pokazalo v kakršni koli obliki na paradi, govori o velikih kitajskih ambicijah na tem področju.

Hipersonično raketo DF-17, ki naj bi bil v testiranju že vsaj od leta 2017, uporablja startno raketo – buster  že delujočega balističnega izstrelka DF-16B kratkega dosega. Namesto tradicionalne bojne glave je spredaj nameščen hiperzvočni drsni izstrelek, ki so ga v prejšnjih poročilih označevali z DF-ZF ali WU-14.

Oblika modelnih izstrelkov DF-17 v paradi je bila – ne presenetljivo – podobna, če ne povsem enaka modelu iz vetrovnika, katerega posnetki so se pojavili na kitajski državni televiziji leta 2017. Videti je tudi zelo podoben izstrelku s posnetkov preizkušanj na severozahodu Kitajske leta 2018. Kitajsko testiranje zgodnejših hiperzvočnih izstrelkov z dviganjem drsnim izstrelkom sega vsaj v leto 2014.

Hipersonični izstrelki za lansiranje uporabljajo startno raketo, da se dvignejo do ustrezne nadmorske višine in hitrosti nad 5 machi, drugo polovico pa potem  preletijo v manevrskem letu do svojega cilja. Z veliko hitrostjo in zmožnostjo manevriranja na nepredvidljive načine so idealni za prodiranje sovražnikove obrambe in napade na strateške ali časovno kritične cilje. Razlike med njihovo opaznostjo ter opaznostjo običajnih balističnih raketa je velika (zaradi nedelovanja motorjev pri prvih in delovanja pogonskih motorjev pri drugih), branilci jo težko izsledijo, kaj šele poskušajo streljati na to orožje. S tem se precej skrajša čas, v katerem mora nasprotnik premestiti svoja pomembna sredstva na drugo lokacijo.

Z ocenjenim dosegom 2000 km je manevrirni izstrelek DF-17 sicer bolj ”regionalno” orožje, a še vedno predstavlja zelo resno grožnjo potencialnim kitajskim nasprotnikom, zlasti Tajvanu. Predstavljal bi tudi nove izzive za ZDA in njene azijske zaveznice, kot so Južna Koreja in Japonska, pa tudi Indija.

Podmorniška balistična raketa JL-2 

Kitajska je na paradi ob 70. obletnici LR Kitajske je – zanimivo – vključila tudi 12 podmorniških balističnih raket JL-2 (SLBM), ki so jih ob tej priložnosti prevažali na tovornjakih. Čeprav so  po nekaterih informacijah te balistične rakete na jedrskih podmornicah razreda jin type 094, kitajska vlada javno še ni prikazala nobenega primerka.

Podmorniška balistična raketa JL-2 ima enak raketni motor in tudi druge lastnosti kopenskega medcelinskega balističnega izstrelka DF-31 (ICBM). To konfiguracijo pogosto povezujejo z izstrelki z več samostojno vodenimi bojnimi konicami – MIRV, vendar vsa obstoječa poročila kažejo, da ima vsak balistični podmorniški izstrelek JL-2 samo eno bojno glavo. Možno je, da bi to lahko pomenilo, da ima raketa dodatni prostor ali pa je oblika preprosto rezultat konstrukcijskih omejitev izstrelitvenih cevi na podmornicah type 094.

Podmorniški medcelinski balistilčni izstrelki JL-2 na paradi – za to priložnost na tovornjakih. (Foto: China Military)

Ne glede na to tvori šest jedrskih podmornic, nosilk jedrskih medcelinskih balističnih izstrelkov – vsaka nosi po 12 JL-2 – hrbtenico kitajskega jedrskega odvračanja. Kitajci si prizadevajo za razširitev zmogljivosti svojih podmorniških zmogljivosti z balističnimi izstrelki, vključno z razvojem bodočega izstrelka JL-3 SLBM. Podmornicam razreda Jin, že zaradi svoje narave, nasprotniki težko sledijo.

Brezposadkovno podvodno plovilo HSU-001

Brezpilotni/brezposadkovni sistemi so bili velika značilnost parade ob 70. obletnici ustanovitve LR Kitajske in nikakor niso bili omejeni le na leteče brezpilotnike. Kitajska je v paradni povorki razkrila tudi veliko podmorniško plovilo brez posadke, znano tudi kot HSU-001.

Glede na velikost tovornjaka, ki jo je prevaža, se zdi, da je HSU-001 po velikosti podoben Boeingovi zasnovi echo seekerja. Boeingova serija echo vključuje tudi veliko večji echo voyager, ki je služil kot odskočna deska k njegovi zmagovalni ponudbi za pridobitev programa Ameriške vojne mornarice Orca Large Displacement UUV (LDUUV – podvodno plovilo brez posadke velikega spodriva).

Za razliko od Boeingovih modelov, ki imajo enojni vijačni pogon, ima HSU-001 konfiguracijo z dvema vijakoma. Natančne zmogljivosti velikega kitajskega podvodnega plovila brez posadke – UUV – niso znane, vendar ima dva sklopljiva senzorska jambora.

Če so kitajski načrti za HSU-001 podobni programu ameriške vojne mornarice Orca, bi to kitajsko podvodno plovilo brez posadke lahko opravljala različne obveščevalne, nadzorne in izvidniške misije ter iskanje min, izvajala podvodno kartiranje, zlasti v priobalnih območjih. Kitajska UUV bi se lahko glede na svojo velikost sčasoma razvila do tolikšne mere, da bi prenašala nov koristen senzorski tovor ali celo kompaktno orožje.

Z javno predstavitvijo -prikazom vseh teh sistemov bomo izvedeli več o njihovih posebnih zmogljivostih in predvidenih vlogah. Jasno je že, da se vojaška posodobitev Kitajske pospešeno nadaljuje z veliko hitrostjo in država vedno bolj zmanjšuje vrzeli v zmogljivostih v primerjavi z največjo konkurentko ZDA. Vsekakor pa postaja vse bolj jasno, da ameriška vojaška prevlada v azijsko-pacifiški regiji še naprej upada.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki