PARIS AIR SHOW 2023

by Urednik

Reaktivna letala, izstrelki, podnebje v središču pozornosti ob vračanju pariškega letalskega sejma

Letalski salon na znamenitem pariškem letališču Le Bourget  se je vrnil po štiriletnem premoru, ki ga je povzročil COVID-19, z vojaškimi in civilnimi letali, ki preletavajo nebu, z veliko množico obiskovalcev in poslovnežev ter predstavnikov letalske industrije ter številnimi predstavniki vojaških letalstev –  vključno z ukrajinskimi vojaškimi uradniki in ne na koncu francoskim predsednikom Macronom, ki je imel čast odpreti letošnji največji svetovni letalski dogodek.

Organizatorji so dvoletni dogodek označili za “okrevalni letalski miting”, potem ko je sektor opustošil koronavirus in je bil dogodek leta 2021 odpovedan.

Letošnji letalski salon je seveda namenil glavni poudarek  obrambnemu sektorju –  po ruski invaziji na Ukrajino.  Drugi pomemben dejavnik letalskega salona  so prizadevanja letalske industrije za zmanjšanje ogljičnega odtisa, ob čemer pa velja omeniti, da je francoski predsednik Emmanuel Macron prispel na salon s helikopterjem, ki delno uporablja trajnostno letalsko gorivo (SAF).

Ogromni prometni zastoji okoli letališča Le Bourget zunaj Pariza so bili dokaz zanimanja za letošnji sejem, saj proizvajalci letal oddajo na stotine naročil, letalske družbe pa se letos pripravljajo na skoraj rekordno število potnikov.

Konflikt v Ukrajini je države spodbudil tudi k enormnemu povečanju izdatkov za vojsko, kar bi zagotovo voda na mlin podjetjem obrambno-letalskega sektorja, kip o koncu hladne vojne še ni bila v tolikšnem zamahu, kot letos.

Medtem ko je bila Rusija izključena iz dogodka, so si ukrajinski vojaški predstavniki omislili ogromen razstavni prostor na letališču Le Bourget, nekateri pa so pozirali pred  razstavljenimi raketami.

Le Bourget ponuja forum za objavo poslov s približno 2500 podjetji, ki so se udeležile prireditve, da pokažejo svoja najnovejša letala, brezpilotna letala, helikopterje in prototipe, kot so leteči taksiji.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury, ki vodi francosko združenje letalske in vesoljske industrije GIFAS, je to označil za “vrnitev dobrih starih časov z vznemirljivimi predstavitvami”.

Francoskega predsednika Macrona so  na otvoritvi dogodka pozdravili z letalskim prikazom, vključno z Airbusovim najnovejšim letalom A321 XLR, civilnimi in vojaškimi helikopterji ter lovcem rafale.

Poslovneži in uniformirani vojaški obiskovalci z vsega sveta so opazovali dogajanje ali pa se odpravili v varovane zasebne prostore stojnic – t.i. chalejev večjih podjetij.

Na 125.000 kvadratnih metrih razstavnega prostora – kar ustreza skoraj 18 nogometnim igriščem – med tedensko prireditvijo pričakujejo približno 320.000 obiskovalcev.

Veliki posli

Le Bourget je poleg letalskega sejma Farnborough v Angliji, ki poteka v sodih letih, ključni prodajni dogodek za civilno in obrambno industrijo. Airbus in konkurenčni Boeing na teh sejemskih prireditvah običajno ostro tekmujeta pri objavljanju naročil za letala, ki se gibljejo v milijardah dolarjev. Oba velikana industrije se borita za utrjevanje dobavnih verig, saj povečujeta proizvodnjo, da bi zadovoljila naraščajoče povpraševanje.

Prikazanih bo približno 150 letal, helikopterjev in brezpilotnih letal, od najnovejših komercialnih letal za dolge razdalje do F-35 – ameriškega prikritega lovca.

Združene države so močno prisotne s 425 razstavljavci, podprte s povečanim zanimanjem za vojaško opremo po ukrajinski vojni.

Prisotna so podjetja iz 46 drugih držav, predstavlja se tudi Kitajska, ki je omejitve za COVID-19 odpravila šele v začetku tega leta. Vendar pa Peking ne razstavlja svojega prvega domačega potniškega letala za srednje dolge razdalje, C919, izdelanega kot konkurenco Airbusu A320neo in Boeingu 737 MAX.

Leteči taksiji

Letalski konstruktorji in proizvajalci tudi upajo, da bo salon odprl okno v prihodnost, saj je veliko projektov za leteče taksije in druga letala z navpičnim vzletanjem tern a električni pogon. Več prototipov je na ogled kot del razstave “Paris Air Mobility”, ki predstavlja najnovejše inovacije, za katere razvijalci upajo, da bodo spremenile način potovanja ljudi. Francoski proizvajalec motorjev Safran je na tiskovni konferenci na salonu tako napovedal, da bo v Franciji in Veliki Britaniji odprl štiri proizvodne linije za izdelavo električnih motorjev za majhna letala.

Macron je prispel z Airbusovim najnovejšim helikopterjem H160, napolnjenem s 30 odstotki  trajnostnega letalskega goriva SAF, preden je obiskal stojnico evropske skupine, kjer je predstavil svoj načrt “neto nič” do leta 2050. Macron je tudi napovedal 2,2 milijarde dolarjev za pomoč pri razvoju tehnologij za zmanjšanje emisij iz letal. Letalski prevoz namreč predstavlja skoraj 3 % svetovnih emisij CO2, pri tem pa služi le manjšini svetovnega prebivalstva.

Ker si industrija prizadeva doseči ničelne neto emisije do sredine stoletja, si podjetja prizadevajo to doseči z novimi gorivi in tehnologijami. Začetni poudarek je na SAF, izdelanem iz virov, kot so komunalni odpadki, ostanki kmetijske in gozdarske industrije, pridelki in rastline ter celo vodik. Številni letalski proizvajalci pa si prizadevajo tudi za razvoj baterijskih in vodikovih letal.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

Povezani članki