PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

by Urednik

KAKŠEN BO ODGOVOR RUSIJE NA TURŠKO SESTRELITEV VOJAŠKEGA LETALA SU-24?

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

Incident z ruskim letalom presega okvire običajnega protiterorističnega boja, je izjavil Putin in prvi uradno potrdil, da so letalo sestrelili z rakleto zrak-zrak iz turškega lovca F-16 in s kopenskim sistemom zračne obrambe, kot so navajali sprva.

„Rusija bo pazljivo analizirala vse, kar se je dogajalo in ne bo nikoli dovolila, da se ponovi zločin, kot je bil današnji,“ so njegove besede prenesle RIA Novosti.

„Turčijo smo doživljali ne le kot sosedo, marveč tudi kot prijateljsko državo. In ne vem, komu je bilo to potrebno, nam zagotovo ne! “ je poudaril ruski predsednik.

„Incident s sestrelitvijo Su-24 je nož v hrbet tistih, ki pomagajo mednarodnemu terorizmu. Vemo, da prihaja v Turčijo veliko nafte z ozemlja, ki so ga zasedli teroristi Islamske države, današnji tragični dogodki pa bodo imeli resne posledice za rusko-turške odnose.“

Ruski predsednik je še poudaril, da rusko letalo in pilota niso predstavljali nikakršne nevarnosti za Turčijo, Turčija pa se po sestrelitvi tudi ni obrnila k Rusiji, marveč k Natu, kot bi želeli, da zveza Nato pomaga Islamski državi.“

Ruski predsednik je še posebej poudaril, da je Turčija del koalicije, ki jo vodijo ZDA in da sta Rusija ter ZDA podpisali sporazum o preprečevanju incidentov v zraku. Poceni nafta, ki jo teroristi „Islamske države“ prevažajo v Turčijo, bi lahko bila vzrok za sestrelitev, poroča ruski TV kanal LifeNews in se pri tem sklicuje na izjave nekaterih ekspertov. Sin turškega predsednika Bilal Erdogan naj bi bil namreč povezan s teroristi Islamske države (ISIS) in trguje z nafto, ki prispe v državo. Kapljo čez rob pa predstavlja prav dejstvo, da je rusko letalstvo bombardiralo cisterne, ki prevažajo nafto, poroča ruski časopis Izvestija.  O sodelovanju med turškimi oblastmi in teroristi Islamske države se govori že dlje časa, po medijih pa krožijo posnetki, na katerih naslednik turškega voditelja pozira v objemu z voditelji ISIS-a.

Kot trdi direktor ruskega Centra za strateške konjukture in vojaški strokovnjak Ivan Konovalov, Turčija namerno preprečuje operacije Ruske vojske v Siriji, saj naj bi teroristi ISIS-a transportirali poceni nafto v Turčijo, ruska letala pa bombardirajo kolone cistern.

Tudi sicer so se ruski mediji ogorčeno odzvali na sestrelitev ruskega vojaškega letala suhoj Su-24. Tako Kommersantov (ruski finančni dnevnik) politični komentator Maksim Jusin navaja, da sestrelitev letala lahko izzove najostrejšo krizo med Moskvo in eno od članic zveze NATO po končani hladni vojni.

ruski-Su-24-sestreljen-v-Siriji-24-november-2015

Kot je zapisal, čas sestrelitve ni bil izbran naključno, pač pa prav ta teden, ko rusko prestolnico obišče francoski predsednik, kjer naj bi z ruskim predsednikom reševala vprašanje, ali bosta Zahod in Rusija lahko združila svoje moči ter se združila v boju proti Islamski državi (ISIS). Ankari pa takšen scenarij ne bi bil nič kaj pogodu, saj bi to pomenilo, da Bashar al-Assad ostaja na oblasti v Siriji vsaj še za neko prehodno obdobje, medtem ko naj bi bil glavni cilj Ankare prav odstranitev Assada s političnega prizorišča.

Ankara naj bi se zaradi tega odločila za maksimalno zaostritev odnosov z Rusijo: za sestrelitev ruskega letala, navaja ruski Kommersant. Turki naj bi naredili vse, da bi se ruska intervencija v Siriji končala neslavno in da se Moskva ne bi dogovorila z Evropo ter ZDA o skupnih akcijah. Turški predsednik Erdogan naj bi pričakoval emocionalno in nepremišljeno reakcijo Moskve, ki bi preprečila vsakršno možnost za široko protiteroristično koalicijo v Siriji.

„Moskva mora to dojeti,“ komentira Jusin, “in ne sme dovoliti uresničitve turškega scenarija, pač pa nadaljuje dialog s Hollandom in ostalimi zahodnimi voditelji. Da nadaljuje, kar je začela v Siriji in maksimalno zavaruje turško veleposlaništvo v Moskvi, da bi preprečili incidente pred njim, če se karkoli zgodi ruskima pilotoma. Pri tem pa ne sme pozabiti obraza, ki ga je danes pokazal Erdogan,“ zaključuje v svojem komentarju politični analitik Jusin v ruskem finančnem dnevniku Kommersant.

Kakšen bo odziv Rusije na turško sestrelitev ruskega suhoja?

Medtem se v ruskih medijih že sprašujejo, kako bo reagirala Moskva. Vsekakor zelo ostro. Če je bilo letalo sestreljeno v sirskem zračnem prostoru, kot neposreden vojaški napad,  če pa je bilo v turškem, pa bodo sestrelitev ocenili najmanj kot turški diplomatski izziv. Tako naj bi ne šlo zgolj za likvidacijo ruskega vojaškega letala s strani ene od članic zveze Nato, temveč izzivanje in demonstrativno likvidacijo pred začetkom sestanka rusko-turške skupine za strateški dialog, na katerem je načrtovana tudi udeležba ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. V ruskih medijih se sprašujejo, če morda sestrelitev ni bila znamenje Ankare, da ne želi dialoga z Moskvo.

Kako bo reagirala Moskva? Če zaradi kakšnih razlogov ne bo hotela dati neposrednega odgovora na to provokacijo, bi lahko predala sodobno orožje sirskim Kurdom, ki bi predstavljali dodaten problem za Turško vojsko na ozemlju Sirije, lahko pa bi prešli tudi sirsko-turško mejo. Obstajajo pa še druge možnosti, predvsem ekonomske. Rusija je danes edina soseda Turčije (z izjemno Azerbajdžana), s katerim ima Ankara „normalne“ odnose. Turški poslovneži in turistični delavci pa so se tudi že razveselili možnosti zaslužka, po odhodu ruskih turistov iz Egipta po bombnem napadu na letalo ruskega čarterskega prevoznika. Turčija bo morala resno premisliti o vseh posledicah, saj ima po t.i. arabski pomladi s skoraj vsemi sosedami pokvarjene odnose – pa tudi z EU. Američani so na drugi strani pripravljeni podpreti sirske Kurde (celo do nastanka Sirskega Kurdistana). Turki pa nimajo dobrih odnosov niti z Iranom. Brez dvoma bo turški predsednik Erdogan zavzel stališče, da je Turčija branila svoj zračni prostor. Moskva bo brez dvoma morala ostro reagirati, navajajo analitiki v ruskih medijih.

Popoldne (24.11.2015) pa so se začeli dogodki odvijati pospešeno, izbrali smo nekaj najbolj zanimivih:

Predstavnik nekega odreda „sirske opozicije“ je izjavil, da so njegovi borci ubili oba ruska pilota, ki sta se katapultirala iz sestreljenega letala Suhoj Su-24, poroča RT. Dzahed Ahmad je tako za agencijo Associated Press izjavil, da sta se ruska pilota skušala spustiti s padali na ozemlje, ki jo nadzoruje Sirska vojska, vendar so ju ubili še v zraku. Res pa je Ahmed potrdil smrt samo enega pilota. Uradno smrt ruskih pilotov še ni potrjena, poročajo pa, da je v Siriji umrl pilot Sergej Rumjancev iz Čeljabinska.

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je izjavil, da po incidentu z letalom Su-24 odpoveduje obisk v Turčiji (poroča Vzgljad). Prav tako je še izjavil, da je rusko zunanje ministrstvo priporočilo Rusom, naj ne potujejo v Turčijo. Poudaril je še možne teroristične grožnje iz Turčije, ki naj bi po njegovem ne bile nič manjše kot tiste v Egiptu.

Po nekaterih informacijah naj bi sirski uporniki streljali na ruski helikopter, ki je iskal pogrešanega pilota. Zadeli so ga s protitankovsko raketo, moral je zasilno pristati, vsi člani pa so preživeli, poroča Reuters Rusija. Medtem so turkmenistanski uporniki v Siriji zatrdili, da so ubili oba pilota sestreljenega ruskega letala. Ta informacija še ni potrjena.

Veleposlaniki zveze Nato so se ob 17. uri sestali na izrednem zasedanju zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji, so sporočili s sedeža zavezništva v Bruslju.

Pripravil: B. Knific, foto: You Tube

SORODNE NOVICE:

Turki sestrelili rusko vojaško letalo Suhoj Su-24!

Rusko obrambno ministrstvo je danes dopoldne (24. november 2015) objavilo, da je bil ruski lovski bombnik Su-24 sestreljen v Siriji. Za sestrelitev letala Ruskih letalskih sil je odgovorna Turška vojska.

VIDEO: Turki sestrelili sirsko letalo MiG-23 ali ruskega Su-24?

Turki poročajo, da je turški lovec F-16 sestrelil sirskega lovskega bombnika MiG-23, ko je slednji kršil turški zračni prostor. Iz Rusije pa prihajajo novice, da je bil v Siriji sestreljen ruski lovski bombnik Su-24.

National Interest: 5 žarišč, ki lahko zanetijo tretjo svetovno vojno

Vsaka od globalnih vojn se začne z iskrico, poudarja ameriški National Interest, ko navaja pet potencialnih žarišč, na katera bi morali biti še posebej pozorni, saj bi lahko prav ta zanetila tretjo svetovno vojno.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki