Rusija razvija naslednika vojaškega helikopterja Mil Mi-8/17

by Urednik

NASTAJA NOV RUSKI SREDNJI VOJAŠKI HELIKOPTER

V Rusiji naj bi že razvijali bodoči vojaško-transportni helikopter, ki bi v prihodnje zamenjal že 53 let stari model Mil Mi-8. Kot konceptualno zasnovo so izbrali helikopter Mil Mi-35M, bil pa naj bi nekoliko večji od sedanjega Mi-8, navajajo viri agencije RIA Novosti.

Novi helikopter naj bi bil v 2-h do 3-h letih v prototipni fazi. Predvsem naj bi imel naslednik Mi-8 boljše letalne in tehnične zmogljivosti, porabil manj goriva in bil skratka gospodarnejši, imel pa bi tudi večji dolet in pa večjo nosilnost od slavnega predhodnika. Elektronska oprema, vgrajena v helikopter, bo verjetno večji del ruskega izvora.

V tem trenutku imajo v holdingu Ruski helikopterji  dva perspektivna projekta : srednja helikopterja – Mi-171A2 in Mi-38, ki naj bi v prihodnosti zamenjala vlečnega konja Mi-8, saj bo minilo že 53 let od njegovega prvega poleta.

Različica  Mi-171A2 predstavlja najbolj izpopolnjenega člana družine helikopterjem Mi-8/-17. Čeprav Mi-171A2 na zunaj spominja na Mi-8, pa gre praktično za povsem nov letalnik, njegove tehnične zmogljivosti ga tudi precej prekašajo. Opremljen je z močnejšima pogonskima agregatoma, s sodobnejšo elektronsko opremo s certifikatom ARMAK (letalski register meddržavnega letalskega komiteja –  neodvisna struktura v Skupnosti neodvisnih držav). Mi-171A2 prihaja v serijsko proizvodnjo v letošnjem letu.

Mi-171A2 je helikopter srednje kategorije, zato je družba Ruski helikopterji razvila še Mi-38, ki ima večjo nosilnost tovora. Pridobil je tudi vsa evropska in ameriška letalna dovoljenja (JAR-29 in FAR-29).  V primerjavi s helikopterji družine  Mi-8 je 50 km/h (295 km/h) hitrejši, ima 1200 km doleta, pa veliko manjše vibracije v kabini, kar je manj utrujajoče za posadko in seveda potnike. Kokpit je najsodobnejši, t.i „stekleni“, vsi  podatki o letenju pa se prikazujejo na velikih LCD zaslonih.

Nista pa tako Mi-171 kot Mi-38 v serijski proizvodnji, zato se ruski letalski izvedenci sprašujejo, čemu potem konstrukcija novega srednjega helikopterja. Rusija pa ob tem nima lahkega helikopterja, kategorije npr EC135/145 ali jet ranger 2 oz. Robinson R44. Po pričakovanjih družbe Ruski helikopterji se bo v segmentu lahkih in srednjih helikopterjev povpraševanje v naslednjih letih v svetu povečalo za 166 % USD, medtem ko v kategoriji težkih samo 3,2%. Mil Mi-8 in njegove posodobljene različice so tudi osnova helikopterskega transportnega parka Rusije, ki ima danes skoraj 1200 tovrstnih letalnikov. Pa tudi večji del naročil Ruskega helikopterja predstavlja prav ta segment (približno 60 odstotkov vseh naročil). Ena bistvenih prednosti je v trdoživosti in zanesljivosti tega helikopterja (Mi-8/-17, – 171 je izvozna različica), ki ga uporabljajo (s potrebnimi modifikacijami) v praktično vseh zemeljskih klimatskih pasovih – od ledu do vročih puščav.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki