SINGAPUR AIRSHOW 2016: Bitka za kupce lovcev 5. generacije

by Urednik

POMANJKANJE TEHNOLOGIJ 5. GENERACIJE V RUSKEM LOVCU T-50 PAK FA!?

Prisotnost Lockheed Martinovega lovca F-22 raptor na letalskem salonu v Singapurju (16. – 21. februar 2016) in izjava proizvajalca o prihodnjem povpraševanju v Aziji po njihovem »mlajšem in manjšem« modelu lovca F-35 (prav tako pete generacij), sta povečali zanimanje za bojna letala pete generacije v azijski regiji.

Ameriške letalske sile so na Singapur Airshowu 2016 na ogled postavile tudi par “nevidnih” lovcev F-22 raptor, obiskovalcem pa so celo omogočili pogled v kokpit lovca F-35 (iz katere pa naj bi pred tem odstranili nekatere ključne sisteme). Daleč največ pozornosti pa je vzbudil nastop pilota Malezijskih letalskih sil z lovcem Suhoj Su-30.

Številne azijske vojaške sile namreč začenjajo programe iskanja bojnih letal pete generacije za prihodnost, kar so potrdili tudi predstavniki ameriške vojaške industrije na letalskem salonu Singapur Airshow 2016. Lockheed Martinovi predstavniki pa vidijo tudi konkurenco na tem področju in se nič kaj “pohvalno” ne izražajo o največjem nasprotniku ameriškim bojnim letalom pete generacije.  Dejansko gre zgolj za F-35, kajti F-22 ne bodo prodajali, saj so proizvodnjo že ustavili (več boste lahko prebrali v članku Japonski načrt za obrambo raztresenih oddaljenih otokov – “A2/AD” v reviji Obramba, marec 2016).

Veliko azijskih držav se v programih nabave bojnega letala zadnje generacije usmerja k ruskemu lovcu Suhoj T-50 PAK-FA. Lockheed Martinovi predstavniki trdijo, da naj bi šlo pri tem letalo prej kot ne samo za oznako lovec pete generacije, kajti ta oznaka pomeni še marski marsikaj drugega kot le na pogled »slabo radarsko zaznavno« (stealth) letalo.

Suhojevi konstruktorji so imeli pri snovanju lovcu T-50/PAK FA v mislih predvsem tiste azijske kupce, ki že uporabljajo letala iz družine Su-27/30 flanker, torej Malezijo, Indonezijo in Vietnam (poleg Indije, ki sodeluje pri projektu), medtem ko Kitajska  – tudi uporabnica Suhojeve družine flanker, sama snuje dve letali pete generacije, J-20 chengdu (kitajski raptor) in FC-31 (kitajski lightning II).

Ruski strokovnjaki, ki dodobra poznajo program T-50 PAK FA, ugotavljajo, da bo imelo to letalo težave s pridobivanjem azijskih kupcev, saj naj bi imela notranjost tega lovca (pete generacije) vgrajenih le malo tehnologij pete generacije, za vse skupaj pa bi morali odšteti precej več, kot za zadnje izvedenke Su-35 flanker-E, za katere sta se odločili Kitajska in Indonezija. Dva poglavitna sistema T-50 – pogonska motorja NPO Saturn 117S in radar NIIP irbis, sta namreč enaka kot na Su-35, pa tudi večina avionike v omenjenih letalih naj bi bila enaka.

Pripravil: B. Knific, foto: Zimbio, YouTube

Povezani članki