So v Siriji ponovno uporabili kemično orožje?

by Urednik

SIRSKI UPORNIKI OBTOŽILI SIRSKO VOJSKO NAPADA S KEMIČNIM OROŽJEM

Obamova administracija je sporočila, da je bilo v Siriji v začetku meseca ponovno uporabljeno kemično orožje, sedaj pa potekajo preiskave ali ga je uporabila Sirska vojska pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada.

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je novico o uporabi kemičnega orožja sporočilo le dan za tem, ko je francoski predsednik Francois Hollande dejal, da sirski režim še vedno uporablja kemično orožje.

Do najnovejšega napada s kemičnim orožjem naj bi domnevno prišlo 11. april v vasi Kfar Zeita, ki je pod nadzorom sirskih upornikov (FSE – Svobodne sirske vojske). V bojih naj bi bile uporabljene strupene industrijske kemikalije, najverjetneje klor, obtožbe pa še preiskujejo. Po nekaterih podatkih, naj bi kemično orožje uporabili v času zračnih napadov, po napadu pa so se nekateri ljudje zadušili oz. imeli težave z dihalni.

ZDA so sporočile, da bodo domnevno uporabo kemičnega orožja v Siriji preučile in dodale, da je bilo v skladu z lanskoletnim dogovorom uničenih oz. pripravljenih na uničenje že 65 odstotkov zalog sirskega kemičnega orožja Sirije in  da se proces nadaljuje. Režim sirskega predsednika Asada naj bi uničil ves svoj arzenal kemičnega orožja do aprila 2014. Strokovnjaki so si delili mnenje, da ima Sirska vojska v svoji oborožitvi okoli 1000 ton kemičnih bojnih strupov, ki so razpršeni na več deset mestih po vsej državi.

Klor je ena izmed najpogosteje izdelan kemikalij, ki se uporablja za čiščenje pitne vode. Vendar je v plinskem stanju lahko smrtonosna. Med prvo svetovno vojno ga je uporabljala nemška vojska, nato pa so njegovo uporabo, skupaj z ostalim kemičnim orožjem, prepovedali z Ženevsko konvencijo leta 1925. Podpisnik le-te je tudi Sirija.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

V pristanišču Latakia že nalagajo sirsko kemično orožje

07/01/2014

V sirsko pristanišče Latakia so prepeljali del sirskih zalog kemičnega orožja, ki jih bodo prepeljali v Italijo v spremstvu ruske ladje Pyotr Veliky in kitajske Yan Cheng.

Povezani članki