Zakaj Rusija uporablja letalsko bazo v Iranu?!

by Urednik

RUSKA VOJSKA ZA NAPADE NA ISIS ZAČELA UPORABLJATI TUDI IRANSKE VOJAŠKE BAZE

Rusija je v iranskem Hamadanu namestila nadzvočne strateške bombnike Tu-22M3 v družbi taktičnih lovskih bombnikov Su-34, da bi zmanjšala čas poletov, povečala količino bomb, ki jih lahko nosi letalo (na račun goriva) in izboljšala možnosti reakcije svojih letal, ki sodelujejo v operaciji osvobajanja Alepa.

Strokovnjaki navajajo, da bi bil rezultata prav te bitke lahko odločilen za nadaljnjo usodo Sirije. Ruski viri ne navajajo števila letal, nameščenih v iranski bazi, v Iran pa so priletela iz ruske baze Mazdok v Severni Osetiji. Številni vojaški analitiki si pri tem zastavljajo vprašanje, zakaj ta letala niso nameščena v ruskem letalskem oporišču Hmeymim v Siriji, ki je bliže Alepu. Po ruskih navedbah je razlog preprost: bombniki Tu-223M3 so pretežki za uporabo steze v Hmeymimu.

Ruski bombniki, ki vzletajo iz iranske letalske baze, so povečali bojno učinkovitost letalskih napadov na Islamsko državo (ISIS, Daesh) za trikrat, v izjavi navaja predsednik Akademije za geostrateška vprašanja, doktor vojaških znanosti Konstantin Sivkov. Letališče v iranskem Hamadanu je vsega tisoč km od sirske meje, bombnikom pa omogoča vzlet z največjim možnim tovorom orožja in jim precej skrajšuje čas prileta do cilja.

Med poleti iz ruskega letališča Mazdok bojna obremenitev Tu-22M3 ne presega 5 od 8 ton, saj je oddaljenost približno tri km. V Iranu pa so letala od ciljev oddaljena 700 km in tako lahko nosijo kar 22 ton tovora, navaja Sivkov, kar povečuje bojno učinkovitost za najmanj trikrat.

To tudi ni prvi primer ruske uporabe iranskega zračnega prostora, saj so ruske manevrirne rakete na cilje Islamske države v Siriji prav tako preletele Iran po izstrelitvi z ruskih ladij v Kaspijskem morju. Zaradi različnih  špekulacij ob teh dogodkih je predsednik iranskega parlamenta Ali Larijani izjavil, da Rusija nima stalnega vojaškega oporišča v Iranu.  Dejstvo pa, da je Islamska republika Iran dopustila ruskim bojnim letalom vzletanje z njihovega ozemlja, da bi bombardirali cilje v Siriji, je korak, ki a poglabljanje sodelovanja med Iranom in Rusijo, ocenjuje agencija AP. Larijanijeva izjava je bila dana v cilju, da pomiri iransko javnost, saj ustava Irana ne dovoljuje tujih vojaških baz v državi.  Iranski parlamentarec sicer ni komentiral ruskih vojaških napadov, je pa izjavil, da sta Teheran in Moskva zaveznika v številnih, posebej pa še v sirskem vprašanju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

letalski-miting-airpower-2016-banner

Povezani članki