Američani dvignili obrambni proračun na 700 milijard

by Urednik

ZDA ŠE POVEČALE VOJAŠKI PRORAČUN – TUDI NA RAČUN SPOPADOV NA BLIŽNJEM VZHODU

Ameriški senat je za vojaški proračun v letu 2018 namenil dodatnih 90 milijard dolarjev, tako da bodo v Pentagonu razpolagali s kar 700 milijardami dolarjev letno  –  druga Kitajska za vojsko nameni “le” 215 milijard dolarjev.

Senatorji so odobrili novi Zakon o državni obrambi za leto 2018 (2018 NDAA – National Defense Authorization Act), ki predvideva izdatke v višini 700 milijard USD, po nekaterih informacijah naj bi več kot 60 milijard dolarjev porabili za operacije Ameriške vojske na Bližnjem vzhodu. Ta zakon, senatorji so ga izglasovali z 89 glasovi za in 8 proti, je tako znatno povečal že tako največji vojaški proračuna na svetu, saj je bil prejšnji omejen na 549 milijard dolarjev.

Dodatnih 150 milijard dolarjev vključuje tudi sredstva za financiranje dodatnih bojnih letal F-35 in F/A-18 super hornet, kot tudi nakup mornariških ladij ter povečanje programa raketne obrambe na Aljaski.

Že avgusta 2017 je senator John McCain dejal, da bodo povečali obrambni proračun, da bi vključili strategijo za ameriške sile v Afganistanu. Pentagon trenutno povečuje vojaško prisotnost v Afganistanu v skladu z novo strategijo, ki jo je izdal predsednik Trump. Zračni napadi na položaje Islamske države (ISIS, Daesh) v Iraku in Siriji se nadaljujejo.

Ocenjeni obrambni proračuni vojaških (vele)sil po podatkih SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) v letu 2016: ZDA 610 milijard USD, Kitajska 215 milijard USD, Rusija 69 milijard USD, Savdska Arabija 64 milijard USD, Indija 56 milijard USD, Francija 56 milijard USD, Velika Britanija 48 milijard USD, Japonska 46 milijard USD, Nemčija 41 milijard USD, Južna Koreja 37 milijard USD, Italija 28 milijard USD,…

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki