Avstralski lovci F/A-18 bodo sodelovali pri zračnih napadih na ISIS

by Urednik

Avstralija bo Američanom pomagala pri zračnih napadih na ISIS

Avstralija je izrazila pripravljenost, da prispeva lovske bombnike F/A-18 super hornet za zračne napade pod vodstvom ZDA na pripadnike militantne skupine ISIS v Iraku. Tako so postali prva država, ki se je odzvala na ameriški klic po mednarodni podpori v boju proti ISIS-u.

Avstralski obrambni minister David Johnston je dejal, da bo Avstralija še naprej zagotavljala humanitarno pomoč, ob tem pa se dogovarja tudi z ZDA o ukrepih za obrambo iraških civilistov pred grožnjo, ki jim jo predstavlja Islamska država (ISIS). Avstralija želi s tem, po besedah predstavnikov oblasti, ustaviti barbarsko ravnanje sunitskih skrajnežev in se čuti odgovorno za zaščito civilistov pred genocidom. Washintgton pričakuje od Velike Britanije in Avstralije, da se v kratkem pridružita ZDA pri izvajanju zračnih misij v Iraku.

Avstralija sicer že zadnjih nekaj let načrtuje nakup novih 58 (najprej 100) lovcev 5. generacije – Lockheed Martin F-35A s katerimi bodo nadomestili staro floto lovcev F/A-18 hornet. Naročili pa so tudi že dodatnih 12 letal v različici F/A-18 super hornet in EA-18G growler. V Avstralskih letalskih silah glavno vlogo sedaj igrajo lovci F/A-18 A/B hornet (71) in F/A-18 F/F+ super hornet (24), medtem ko so bombnike F-111C že upokojili.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Avstralske letalske sile v akciji

Povezani članki