Bo Nemčija z F-15 oziroma F/A-18 zamenjala letala tornado?

by Urednik

NEMČIJA IŠČE ZAMENJAVO ZA LOVSKOBOMBNIŠKA LETALA TORNADO 

Nemčija naj bi Pentagon tajno zaprosila za podatke o bojnih letal F-15 in F/A-18E/F, saj nameravajo nadomestiti svojo staro floto lovskobombniških letal Panavia tornado IDS/ECR, poroča Reuters.

V pismu, ki ga je nemško obrambno ministrstvo poslalo v ZDA, naj bi se Nemčija zanimala za bojni letali Boeing F-15 eagle in Boeing F/A-18E/F super hornet kot možna kandidata za zamenjavo Panaviinih tornadov. Po prvih informacijah naj bi sestanek in predstavitev letal potekala novembra, le nekaj mesecev po podobnem sestanku v juliju o lovcih Lockheed Martin F-35.

Nemško obrambno ministrstvo je za informacije o možni dobavi bojnih letal (in njihovi ceni) zaprosilo tudi Airbus, katerega del je tudi v Nemčiji stacioniran proizvajalec Eurofighter Jagdflugzeug za letali typhoon.

Kot je znano, naj bi Nemčija odločitev o novih bojnih letalih za Luftwaffe, ki bodo nadomestila preostalih 85 letal Panavia tornado z letnico 1981, sprejela sredi leta 2018. V Berlinu in Parizu so julija 2017 sicer objavili načrte za oblikovanje in proizvodnjo novega evropskega lovca (več v članku: Nemčija in Španija za Airbusov projekt novega evropskega lovca), vendar ta verjetno še ne bo na voljo do leta 2025, ko bodo upokojili floto tornadov.

Pripravil: A. Knific, foto: Lufwaffe

Povezani članki