Brazilska mornarica največjo ladjo prekrstila v večnamensko letalonosilko

by Urednik

BIVŠA BRITANSKA NOSILKA HELIKOPTERJEV DOBILA NOVO VLOGO

Brazilska mornarica je svojo nosilko helikopterjev PHM Atlântico (A140) prerazvrstila v večnamensko letalonosilko pod imenom NAM Atlântico, saj zadnja posodobitev ladje omogoča, da na njej vzletajo in pristajajo brezpilotna letala s fiksnimi krili ter letalniki s prekucnimi motorji s kratki vzletom in vertikalnim pristankom (VTOL).

NAM (Navio Aeródromo Multipropósito – večnamenski nosilec letal) Atlântico (A140), ki je bila še nedavno označena kot  PHM (Porta-Helicópteros Multipropósito-večnamenski helikopterski nosilec) Atlântico (A140), je nosilka helikopterjev in hkrati glavna vojaška ladja (zastavonoša) Brazilske mornarice.

Brazilija je ladjo kupila od Kraljeve britanske mornarice, ki jo je uporabljala vse od leta 1998 kot HMS Ocean, nato pa jo v letu 2018 prodala Braziliji. Zasnovana je bila za upravljanje do sedmih letalnikov na krovu in še 12 v hangarju. Prevaža lahko do 800 marincev, ki izvedejo izkrcanje s helikopterji ali s štirimi pristajalnimi plovili z razdalje do 200 milj od obale (približno 321 km).

Ladja ima potovalno hitrost 10 vozlov (18 km/h), največjo 18 vozlov (33 km/h) in avtonomijo do 8.000 milj (13.000 km).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki