Britanski eurofighterji “pregnali” ruska bombnika Tu-95

by Urednik

RUSKI STRATEŠKI BOMBNIKI POGOSTO NAD ZAHODNO EVROPO

V sredo, 23. aprila 2014,  so britanski vojaški radarji zaznali približevanje dveh velikih letal zračnemu prostoru Velike Britanije ob severovzhodni obali Škotske. Kraljevske letalske sile (RAF) so zato v zrak poslale lovce Eurofighter typhoon, ki so se približali ruskima bombnikoma Tupoljev Tu-95 (NATO: bear – medved) ki sta se v mednarodnem zračnem prostoru približevala Škotski, nato pa se obrnila in odletela proti Skandinaviji.

Britanski lovci Eurofighter typhoon so vzleteli iz letalske baze RAF Leuchars na vzhodu Škotske blizu Dundeeja, ki je zadolžena za varovanje severnega dela Velike Britanije. Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ta dogodek ni nič nenavadnega – rutinski postopek, kakršnih je bilo lani osem. Vendar pa v tem času obstaja povečana zaskrbljenost zaradi ruske vojaške dejavnosti po vsem svetu zaradi krize v Ukrajini.

Britansko ministrstvo za obrambo je v izjavi sporočilo: “Letali nista vstopili v britanski zračni prostor. Ruski letali sta bili ves čas v mednarodnem zračnem prostoru, kar je popolnoma dovoljeno. Ruske vojaške letalske niso nikoli kršile suverenosti britanskega zračnega prostora brez dovoljenja.”

Podobno kot Velika Britanija sta v sredo ravnali tudi Danska in Nizozemska, kjer so vzleteli lovci F-16, da bi prestregli ruska bombnika Tu-95 ob vstopu v njihov zračni prostor. Nizozemsko obrambno ministrstvo  je ob tem sporočilo, da sta oba ruska bombnika Tupoljev Tu-95 “zašla” pol milje (800 metrov) v nizozemski zračni prostor okoli 15:50 po lokalnem času, iz njega pa jih je pospremil par lovcev F-16 Nizozemskih letalskih sil. Ob tem so Nizozemci dodali, da je šlo za dokaj rutinski ukrep, ki je prišel ravno v času sredi povečanih napetosti med Rusijo in Natom.

Ruski bombnik Tu-95 in britanski lovec Eurofighter typhoon

Ruske bombnike Tupoljev Tu- 95 (NATO: bear) so začeli uporabljati v nekdanji Sovjetski zvezi že leta 1956. Namenjeni so napadom z jedrskim orožjem (atomsko bombo), v zadnjih letih pa jih vse pogosteje uporabljajo za vohunske naloge oz. nadzor.

Vojaški analitiki trdijo, da želi Rusija s takšnimi misijami opozoriti svet na njihovo vojaško moč, kot tudi preverjati odzivnost (hitrost) protiletalskih obrambnih sistemov drugih držav.

rRuski strateški bombnik Tu-95 bear

Bombnik Tupojlev Tu-95 (NATO: bear – medved) je velik strateški bombnik s katerim so prvič poleteli leta 1952 v takratni Sovjetski zvezi. Ruske letalske sile načrtujejo, da bo v uporabi vse do leta 2040, tako kot tudi ameriški bombnik Boeing B-52 stratofortress. Za pogon uporablja štiri turbopropelerske motorje Kuznetsov NK-12 s kar 15.000 konjskimi močmi, ki so jih razvili v kontrukcijskem biroju Kuznetsov OKB. Pri tem naj bi jim “pomagali” ugrabljeni nemški inženirji pod vodstvom Ferdinanda Brandnerja. Vsak motor ima dva kontrarotirajoča propelerja, katerih konica preseže hitrost zvoka, Tu-95 pa velja za najglasnejše vojaško letalo na svetu, civilna verzija Tu-114 pa za najhitrejše turbopropelersko letalo na svetu.

Tu-95 je edini turbopropelerski bombnik na svetu, ki doseže skoraj enako hitrost kot bombniki na reaktivni pogon. Turbopropelerski motorji pa bombniku omogočajo nizko porabo goriva in zato dolet kar 15.000 kilometrov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

VIDEO: Najhitrejše propelersko letalo na svetu – bombnik Tu-95

 

Na eBay-u prodajali ukrajinski bombnik Tu-95 bear

12/03/2014

Na spletnem portalu eBay, ki je ena najbolj znanih spletnih trgovin na svetu, se je v začetku marca 2014 prodajal bombnik TU-95MS iz časov Sovjetske zveze.

Povezani članki