COVID bi lahko pospešil upokojitev Boeing 747 British Airwaysa

by Urednik

KDAJ BO BRITANSKI LETALSKI PREVOZNIK UPOKOJIL BOEINGE 747

Koronavirus ima globalne učinke. Zaradi velikega zmanjševanja povpraševanja bi lahko British Airways pospešil upokojitev svoje flote potniških letal Boeing 747 jumbo jet.

Letalske družbe po vsem svetu izločajo nepotrebne zmogljivosti iz lastnih flot, za mnoge to pomeni največja in najmanj učinkovita letala, vključno z največjima – Boeingovim 747 in Airbusovim A380. Ni skrivnost, da je British Airways umaknil kralja neba – legendarno potniško letalo jumbo jet. Čeprav je predstavljal hrbtenico letalske flote za daljši promet, se morajo vse stvari enkrat končati. Prav nenadna koronavirusna kriza bila hko za tega kralja neba pomenila hitro upokojitev, prevoznik KLM že pospešuje upokojitev svojih Boeingov 747 in British Airways bi teoretično lahko sledil temu.

Pol stoletja delovanja

Nedvomno je bil nadzvočni (2.158 km/h) concorde letalo, ki je najbolj simbolično za British Airways, navsezadnje logo British Airwaysa celo skriva linije concorda. Drugo najbolj ikonično letalo britanske nacionalne letalske družbe pa so zagotovo Boeingovi 747, ki jih ima British Airways v floti že skoraj 50 let. To pa je kar približno polovico življenjske dobe te letalske družbe. Vendar se slej ko prej vse dobre stvari tudi končajo in prišel je čas za kralja neba. Zadnji Boeing 747 naj bi – po zadnji predstavitvi dneva trga kapitala International Airlines Group – zapustil floto British Airways leta 2024. Vendar se v teh dneh zastavlja vprašanje, ali bi to lahko spremenil COVID?

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki