Finci bodo modificirane kalašnikovke Rk 62 uporabljali do leta 2035

by Urednik

FINSKA VOJSKA ZARADI OMEJENEGA PRORAČUNA NE BO MENJALA JURIŠNIH PUŠK

Poveljnik Finske kopenske vojske Toivonen je sporočil, da se niso odločili za novo puško v kalibru 5,56 mm kot zamenjavo za obstoječe puške Rk 62 kalibra 7,62 x 39 mm, pač pa za nadgradnjo – posodobitev Velmetove verzije stare kalašnikovke.

Generalpolkovnik Seppo Toivonen je povedal, da so odstopili od načrta nabave nove puške vsaj do konca desetletja. Dotlej pa naj bi uporabljali sedanje puške Rk 62. Kot pravi poveljnik Finske vojske, so se v vojski odločili za staro orožje, ki je še vedno učinkovito in ustreza zahtevam uporabe na bojišču, zato bodo to orožje lahko uporabljali še dolgo (do leta 2035!?).  Da bo puška ostala še tako dolgo v rabi, so potrdili tudi na finskem obrambnem ministrstvu (aprila 2015). Vojska se tako sooča s splošnimi državnimi proračunskimi in finančnimi omejitvami ter neposrednimi posledicami slednjih za obrambne nakupe. Bodo pa v nekaj naslednjih letih podrobneje analizirali, koliko vrst starejšega orožja je še uporabnega in potem določili prioritete za modernizacijo.

Obstoječo avtomatsko puško Rk 62 so v uporabo uvedli leta 1965, izdelujejo pa jo v treh različicah: Rk 62TP z zložljivim kopitom, Rk 6VV, opremljeno z nočnogledom, in Rk.62TTVV. Razvili so jo na osnovi ruske AK (kalašnikov), vendar nekateri trdijo, da je bolj podobna poljski izvedenki PMK, ki so jo licenčno izdelovali v Radomu. Finci bodo zdaj puško rahlo modificirali, do konca leta pa izdelali 200 prototipnih pušk, ki bodo dobile oznako R.62M. Po preizkušanju naj bi modificirano orožje uvedli v oborožite v leta 2016.

Posodobljena finska kalašnikovka bo dobila kopito prilagodljive dolžine, novost  bodo še vodila, izdelana po standard STANAG 2324 (US MIL-STD-1913), imenovano tudi picatinnyjeva vodila. Na gornje vodilo bo moč pritrditi optične in/Ali elektrooptične namerilne naprave, prav tako pa tudi termalno namerilno napravo, na stranski vodili pa opremo, kot je svetilka, laserski označevalec cilja in podobno.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki