Grčija bo kupila lovce F-35A, ki so bili sprva izdelani za Turčijo

by Urednik

GRČIJA KREPI SVOJE OBRAMBNE ZMOGLJIVOSTI, TUDI NA RAČUN TURČIJE

Grčija v luči sprejetja ukrepov za izboljšanje obrambe svojega teritorialnega ozemlja, zračnega prostora in teritorialnih voda načrtuje tudi nakup 20 lovcev F-35, ki so bili sprva namenjeni Turčiji, je pred dnevi napovedal grški premier Kyriakos Mitsotakis.

Grčija naj bi tako sprejela dodatne ukrepe za nadaljnje preprečevanje nezakonitega priseljevanja in za izboljšanje obrambne zaščite svojih otokov v Egejskem in Trakijskem morju z novimi raketnimi sistemi, tako na morju kot v zraku in na kopnem, je še poudaril grški premier.

Grčija v letih 2021 in 2022 načrtuje pospešeno krepitev svojih oboroženih sil (tudi ob “pomoči” ugodnih kreditov in pomoči članic EU izpred slabega desetletja). Med nedavnim obiskom ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea so se dogovorili za nakup 20 ameriških lovcev Lockheed Martin F-35A lightning II. Ti so bili sprva namenjeni Turškim letalskim silam, ki pa so jim ZDA ukinile dobavo, potem ko se je Turčija odločila za nakup ruskih sistemov zračne obrambe S-400 triumf.

Poleg tega naj bi ZDA razmišljale tudi o morebitnem prenosu turške letalske baze Incirlik na grški otok Kreta, je poročal grški časnik Estia. Napoved o tem je opisana kot “zgodnja”, vendar o njem že formalno razpravlja ameriški senat. Čez nekaj dni bo potekel tudi petletni obrambni sporazum med Grčijo in ZDA. Vlada bo parlamentu predlagala petletno podaljšanje.

Poleg tega novi grški program oborožitve vključuje nakup protitankovskih raket spike iz Izraela, skupaj z brezpilotnimi letalniki, pa tudi gradnjo štirih fregat in po možnosti aktiviranje možnosti za gradnjo dveh novih podmornic type 214 iz Nemčije, še napoveduje grški časnik Estia.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

 

Povezani članki