Iran naj bi kupil 100 kitajskih lovcev Chengdu J-10

by Urednik

BODO IRANCI OD RUSOV KUPILI ŠE 250 LOVCEV SUHOJ SU-30?

Iran se je s Kitajsko dogovoril o nakupu 150-ih lovcev 4. generacije Chengdu J-10 (na zahodu znan kot vigorous dragon – energičen zmaj), Iranci pa naj bi se zanimali še za nakup 250 ruskih lovcev Suhoj Su-30 MKI (flanker H), poroča izraelska spletna stran Debka File.

Iran naj bi s Kitajsko v kratkem podpisal dokončno pogodbo za bojna letala Chengdu J-10, ni pa še znano koliko teh letal, ki so primerni tako za spopade v zraku, kot za napade na kopenske sile, naj bi po novem imele Iranske letalske sile v enosedežnih različah (J-10A) in koliko v dvosedežnih (J-10B).

Kitajske letalske sile so večnamenskega lovca J-10 predstavile leta 2006, številni vojaški strokovnjaki pa so takoj opazili podobnosti z izraelskim lovcem lavi, ki sta ga Izrael in ZDA skupaj razvila leta 1980 (na osnovi F-16), ki pa ni nikoli videl proizvodnje. Po tem ko Washington ni dovolil proizvodnje lavi-ja, pa naj bi Izraelci po nekaterih poročanjih tehnologijo prodali Kitajcem. Kitajska Ljudska osvobodilna vojska (PLA) se je odločila za nakup več kot 150-ih lovcev J-10, nekaj pa jih je kupil tudi Pakistan.

Poleg zanimanja za kitajske lovce Chengdu J-10 pa naj bi si Iranska vojska v svoji oborožitvi želela imeti še okoli 250 večjih ruskih (superiornih) lovcev Suhoj Su-30 MKI, kakršne poleg Rusija uporablja tudi Indija (zaradi pogostih okvar in nesreč je lahko le polovica indijske flote aktivnih naenkrat, poročajo Indijci).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Iran načrtuje nakup 100-ih ruskih letečih cistern Il-78 MKI

Iran in Rusija sta se sredi julija 2015 (neuradno) dogovorili, da Rusija proda Iranu 100 letečih cistern Iljušin Il-78 MKI, s tem pa bodo lahko napadli katerokoli državo na Bližnjem vzhodu.

Izrael želi od ZDA “nadomestilo” v orožju za iranski jedrski dogovor

Izrael se pripravlja, da poda seznam letal in orožja, ki ga želi od ZDA kot “kompenzacijski paket” za nedavni sporazum z Iranom, ki omejuje jedrske ambicije Teherana.

Povezani članki