Ameriška kopenska vojska prizemljila bojne helikopterje

by Urednik

ZARADI NESREČ JE AMERIŠKA VOJSKA PRIZEMLJILA VEČ KOT 1.000 HELIKOPTERJEV

Prejšnji teden so kopenske sile Ameriške vojske prizemljile vse bojne helikopterje, nameščene v 11 bazah v ZDA po nekaj usodnih nesrečah, ki so se zgodile v zadnjih tednih, je sporočilo Poveljstvo ameriške kopenske vojske (FORSCOM).

Kot je sporočil poveljnik ameriške kopenske vojske general Robert B. Abrams, bodo helikopterje pregledali po ustaljenih proceduralnih postopkih, ugotovili pomanjkljivosti ni vzroke za morebitna tveganja, da bi se izognili novim tragičnim nesrečam, v katerih so izgubili tajko nekaj posadk kot bojnih helikopterjev in opreme.

Tako so 2. decembra 2015 izgubili bojnih helikopter Boeing AH-64 apache v Forth Hoodu v Teksasu, kar je bil že tretji primer v samo 10 dneh. Že 23. novembra je namreč ameriški AH-64 apache doživel nesrečo v Južni Koreji, medtem ko je UH-60 black hawk strmoglavil v Forth Hoodu. Vsi trije helikopterji so doživeli nesrečo med vadbenimi poleti.

General Abrams je ukazal odgovornim poveljnikom Ameriške kopenske vojske pregled letalnih procesov helikopterjev, načrtovanje enot in vzdrževalno dokumentacijo ter procedure. Preiskava je v polnem teku, kot poročajo iz FORSCOM.

Pripravil: B. Knific, foto: US Army

Povezani članki