Ameriška kopenska vojska si želi nov lahki tank (oklepnik)

by Urednik

POTREBE PO NOVEM LAHKEM TANKU PRIMERNEM ZA ZRAČNI TRANSPORT

Kopenska vojska ZDA (US Army) je za sredino avgusta 2016 napovedala srečanje z razvojniki in pogovore o konstrukciji novega lahkega tanka (oklepnika) z odstranljivimi/pritrdljivimi zaščitnimi moduli, ki ga bodo (tudi na krizna žarišča) lahko enostavno ter hitro transportirali z letali.

Razprava s proizvajalci – ponudniki oklepnikov bo potekala v Fort Beningu v Georgiji. Kot pravijo, se bodo pogovarjali o zahtevah z to lahko oklepno vozilo, o njegovih zmogljivostih na področju mobilnosti, zaščite, vzdržljivosti, energetski porabi, kibernetičnih zmogljivostih in prevozljivosti/transportabilnosti.

Programu MPF bo predstavljal novo lahko oklepno bojno vozilo, ki bo zagotavljalo pripadnikom bojne skupine pehotne brigade zmogljivost natančnega usmerjanja ognja. Štab za izvedbo programa sestavlja osem članov, med njimi so predstavniki Ameriške vojske in pa predstavniki proizvajalnih grupacij. Kopenske sile ZDA so pred nedavnim izvedle demonstracijsko streljanje s topom 30 mm na lahkem oklepnem vozilu (bojno izvidniško vozilo) in na naprednem lahkem jurišnem vozilu flyer – oba proizvaja General Dynamics Corp. Na tej preizkušnji so predstavili prototipno mobilno vozilo 1.1, streljali pa iz topa M230-LF 30 MM, na prototipu lahkega oklepnega bojno-izvidniškega vozila pa je bila Kongsbergova kupola, v kateri je top MK44 30-mm.

V mesecu juniju 2016 je Ameriška kopenska vojska odpovedala program lahkega izvidniškega vozila in se preusmerila v bolj splošnonamensko tehnologijo – združeno lahko taktično vozilo, kakršnega naj bi uporabljale konjeniške (resda samo po imenu) izvidniške enote. Odločitev  o ukinitvi programa je bila dejansko sprejeta že v avgustu 2015, potem ko so prototip vozilo dva tedna testirali v Benningu, kjer je šest čet  preizkušalo platforme različnih prototipnih vozil. Uradni predstavniki so omenili, da bodo tako enote izvidnikov – predhodnice kot bojna moštva pehotne brigade opremili z vozili JLTV (joint light tactical vehicle) s senzorji in oborožitvijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki