FOTO: Tanki M-84 Slovenske vojske na poti v Nemčijo

by Urednik

ŠTIRJE TANKI SLOVENSKE VOJSKE BODO DELOVALI V AMERIŠKI BAZI V NEMŠKEM HOHENFELSU

Danes je naš bralec fotografiral tanke M-84 iz oborožitve Slovenske vojske naložene na vagone Slovenskih železnic, ki jih bodo v teh dneh prepeljali v v Združen večnacionalni center za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC – Joint Multinational Readiness Center) v Hohenfelsu v Nemčiji.  

Slovenska vlada je namreč julija 2015 dobila v obravnavo gradivo z informacijo o nameravanem podpisu Memoranduma o soglasju med Kopensko vojsko ZDA za Evropo in MORS o transportu, skladiščenju, vzdrževanju in uporabi štirih slovenskih glavnih bojnih tankov M-84 v Združenem večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC – Joint Multinational Readiness Center) v Hohenfelsu v Nemčiji.

Slovenska vojska (SV) je ob zadnjem preoblikovanju strukture leta 2013, procesu transformacije in nenehnem zmanjševanju finančnih virov morala pod vprašaj postaviti tudi nadaljnjo uporabo glavnih oborožitvenih sistemov (letala, ladji, tanki, bojna vozila pehote). Nekateri so bili umaknjeni iz uporabe, drugi preseljeni v garaže kot strateška rezerva ali na seznam za prodajo, tretji so dobili novo poslanstvo v mednarodnih aktivnostih. To predstavlja rešilno bilko tako za tanke in tankiste SV.

Vod slovenskih tankov M-84 v Nemčijo

V Slovenski vojski so gosenična oklepna vozila skupaj s tankisti obsojena na prihodnost brez perspektive, saj trenutno finančno stanje v obrambnem sistemu še nekaj let ne omogoča pravega usposabljanja in razvoja stroke, modernizacije ali še najmanj nakupa nove tehnike, kar bo v srednjem obdobju ob izteku življenjske dobe obstoječih vozil in brez odločnega ukrepanja odločevalcev privedlo do klavrnega konca – to  bo velik udarec za stroko in bojne zmogljivosti SV, saj se bo zmanjšala bojna moč ter izgubilo znanje o delovanju oklepnih sil, medtem ko sodobni oboroženi spopadi kažejo pomembno vlogo teh enot.

Kratkoročno žarek upanja predstavlja možnost sodelovanja oklepnih sil Slovenske vojske v mednarodnih aktivnostih, kar bo za tankiste nova motivacija in pomemben razvojni korak. To bo omogočila premestitev in daljše obdobje delovanja voda tankov M-84 v Nemčiji, kjer bodo skupaj s tankisti SV sodelovali na mednarodnih vajah v letošnjem ter naslednjih letih. Štiri tanke bodo vzdrževale in upravljale izključno slovenske posadke. Namen vaj je zagotoviti realistično usposabljanje za združeno bojevanje rodov, preveriti usposobljenost za delovanje v združenem bojevanju in uriti postopke zavezništva.

Predvideni stroški so za letos ocenjeni na 120.000 evrov in v naslednjem letu na 190.000 evrov. Stroški za enkratni prevoz tankov v JMRC bodo 45.500 evrov, na 30.500 evrov so ocenjeni letni stroški vzdrževanja, razlika pa odpade na stroške delovanja v okviru vaj (letos ena, naslednje leto štiri vaje): gorivo, namestitev in delo pripadnikov Slovenske vojske. Dogovor velja za tri leta, z možnostjo podaljšanja.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Rok Šmon

Povezani članki