Francoska vojska bo dobila 100 posodobljenih tankov leclerc XLR

by Urednik

FRANCIJA BO POVEČALA OBRAMBNI PRORAČUN NA 2 ODSTOTKA BDP

Francoska vlada načrtuje vsakoletno povečanje obrambnega proračuna, vse do leta 2025, ko naj bi ta dosegel 2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Predvidevajo nadgradnjo glavnih bojnih tankov leclerc, kot tudi nakup novih bojnih letal in oklepnih vozil griffon 6×6 ter jaguar 6×6.

Francoski vojaški proračun se bo do leta 2022 povečal za 1,7 milijarde evrov letno in naslednja leta pa za 3 milijarde evrov letno. Skupni vojaški izdatki v tem obdobju bodo znašali 300 milijard evrov. Za leto 2018 obrambni proračun znaša 34,2 milijarde evrov (1,82 odstotka BDP), v primerjavi z 32,7 milijardami evrov (1,77 odstotka BDP) leta 2017.

S svežim denarjem naj bi Francoska vojska modernizirala 100 glavnih bojnih tankov AMX-56 leclerc, kupila pa tudi večnamenska oklepna vozila griffon 6×6 in izvidniške oklepnike jaguar 6×6.

Sedanji glavni bojni tank leclerc bo nadgrajeni v različico leclerc XLR, v skladu s programom Scorpion. Projekt Scorpion je namenjen preoblikovanju opreme in povezovanju ključnih operacijskih enot v Francoski vojski na nivo kombinirane taktične oborožene skupine.

Leclerc scorpion ali XLR je modernizirana različica francoskega glavnega bojnega tanka leclerc, ki so jo razvili v francoski družbi Nexter Systems. Posodobljeni tank bo obdržal enako oborožitev kot standardna različica, torej gladkocevni top CN 120-26 giat 120 mm kalibra 52 in koaksilanim mitraljezom 12,7 mm. Leclerc XLR pa bo opremljen tudi z daljinsko vodeno oborožitveno postajo, nameščeno na vrhu kupole, oboroženo z mitraljezom 7.62 mm.

Leclerc scorpion bo nadgrajen z novim oklepom, ki vključuje dodaten modularni oklep na trupu in kupoli. Sprednji del trupa bo zaščiten z debelim pasivnim oklepom, medtem ko je zadnji del opremljen z oklepno žico za zaščito pogonskega sklopa pred napadi z izstrelki iz RPG-jev.

Povezani članki