Izrael pospešuje proizvodnjo tankov merkava IV in oklepnikov namer

by Urednik

IZRAEL BO OKREPIL KOPENSKE SILE Z NOVIMI OKLEPNIKI

Izraelsko obrambno ministrstvo je podvojilo število naročilo sestavnih delov za glavne bojne tanke za merkava Mk IV in oklepna vozila pehote namer, saj naj bi povečali proizvodnjo teh oklepnikov, hkrati pa želi Izraelska vojska zamenjati nekatere dele po intenzivni uporabi v času operacije Protective Edge v Gazi lansko poletje.

Tovarne, ki proizvajajo dele za izraelske oklepnike namer in tanke merkava, so prejela nova naročila v vrednosti več deset milijonov dolarjev, porast naročil pa zaznavajo že zadnjih nekaj mesecev. Že pred meseci je Izrael sicer napovedal, da bi lahko prvič v zgodovini prodali tanke merkava tudi v tujino, vendar bo šlo pri tem verjetno za tanke merkava I in merkava II.

Kar ​​200 izraelskih tovarn proizvaja dele za glavne bojne tanke merkava IV in oklepna pehotna vozila namer po vsej državi, večina od njih se nahaja na obrobju in zaposluje okoli 10.000 ljudi. Po podatkih izraelskega obrambnega ministrstva je kar 92 odstotkov delov (od približno milijona sestavnih delov) za tanke merkava proizvaja izraelska obrambna industrija, ki z deli zalaga tudi mednarodne trge.

Že v letu 2014 je vir v Izraelski vojski medijem razkril, da bo vojska potrebovala več tankov merkava Mk 4 in oklepnikov namer, skupaj z zaščitnim sistemom Rafael trophy. Novi oklepniki naj bi bili potrebni predvsem za prihodnje bitke s Hezbolahom v Libanonu.

Izraelska kopenska vojska, ki velja za najmočnejšo v regiji, ima v svoji oborožitvi 660 glavnih bojnih tankov merkava Mk IV, 780 merkava Mk III in nekaj deset tankov merkava Mk II, v skladiščih kot rezervo pa še vedno okoli 500 tankov merkava Mk I in Mk II, ki jih nameravajo prodati oz. prodati kot staro železo. Gosenično oklepno pehotno vozilo namer (prevod: leopard) Izraelci uporabljajo leta 2008, razvili pa so ga na podvozju tanka merkava. V oborožitvi imajo že okoli 120 oklepnikov namer, od skupaj 531-ih naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: IDF

Povezani članki