Kitajski NORINCO predstavil lahki tank VT5

by Urednik

KITAJCI POKAZALI NOVI LAHKI TANK S TOPOM KALIBRA 105 MM

Lahki glavni bojni tank (MBT) VT5 so v kitajski korporaciji NORINCO (Severnokitajska industrijska korporacija) razvili posebej za izvoz. Njegova bojna masa je med 33 in 36 ton – odvisno od zaščitnega paketa, s topom meri v dolino 9,2 m, širok je 3,3 m in visok 2,5 m (vrh kupole).

Trup in kupola lahkega bojnega tanka VT5 (tudi VT-5) sta iz varjenega jeklenega oklepa, na katerega pritrdijo še modularno zaščito, odvisno pač od naloge in namena uporabe tanka. To dodatno modularno oklepno zaščito lahko predstavljajo napredni kompozitni oklep, reakcijski eksplozivni oklep (ERA) ali kombinacija obeh.

Primerek tega novega kitajskega oklepnika so prikazali na nedavnem letalskem salonu v Zhuhaiju, opremljen pa je bil letvastimi drogovi na straneh kupole za boljšo zaščito proti raketometnim izstrelkom in podobnim orožjem s protitankovskim brizantnim eksplozivom (HEAT). Trdoživost in večjo možnost preživetja na bojišču mu – v primerjavi z drugimi današnjimi glavnimi bojnimi tanki – zagotavljata še nizka silhueta in kompaktnost. Notranjost tanka VT5 je zasnovana konvencionalno: z voznikom spredaj, kupolo v sredini in kompaktnim pogonskim sklopom zadaj. Kupola je dvočlanska, v njej pa sta strelec na levi in poveljnik na desni. Oba sta opremljena s stabilizirano dnevno&/nočno opazovalno-namerilno napravo z laserskim daljinomerom, imata pa ločena pokrova na kupoli. Poveljnik ima še panoramsko namerilno napravo, ki mogoča naloge lova in na oklepnike in njihovo uničevanje.

Po zatrjevanju proizvajalca NORINCO računalniški sistem nadzora ognja (FCS) oz. balistični računalnik omogoča zajemanje in namerjanje nepremičnih ter premičnih ciljev do razdalje 3000 m. Glavno orožje lahkega tanka VT5 je 105 mm ožlebljeni top. Polni ga avtomatski polnilec, prazni tulci pa izstopajo ven zadaj za kupolo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki