Na Kitajskem predstavili zmogljivosti novega tanka VT5

by Urednik

STRELJANJE TANKA VT5 SO SI OGLEDALI PREDSTAVNIKI IZ 50 DRŽAV

Kitajska družba NORINCO je na svojem vojaškem poligonu Baotou v avtonomni regiji Notranja Mongolija demonstriralo streljanje z novim lahkim tankom VT5, ki so si ga ogledali vojaški atašeji iz 50 držav.

Predstavitev novega lahkega tanka VT5, ki ga je organizirala družba NORINCO (North Industries Group Corporation), je bila namenjena prikazu najnovejših dosežkov kitajske industrije pehotnega orožja. Približno 230 uradnikov iz več kot 50 tujih držav, večinoma vojaški atašeji v Pekingu in uradniki za javna naročila, se je udeležilo predstave v Baotouju. Na strelišču so prikazali streljanje z bojnimi tanki in protitankovskimi izstrelki.

Po podatkih proizvajalca je novi lahki tank VT5 primeren za različne terene, vključno z puščavskimi, gozdnimi in mestnimi območji, pa tudi za takšna z mehkimi tlemi, kjer je mobilnost težkih tankov otežena. Največja masa tanka je 36 t, oborožen je s topom kalibra 105 mm in daljinsko vodenim mitraljezom 12,7 mm. Tank VT5 ima sodoben sistem za nadzor ognja, laserski merilec razdalj, balistični računalnik, vetrni  in temperaturni  senzor in panoramsko opazovalno napravo za poveljnika s termično kamero, ki omogoča streljanje ponoči. S tankom upravlja posadka treh vojakov.

Pripravil: A. Knific, foto: Guancha

VIDEO: Lahki tank VT5 na poligonu

 

Povezani članki