PARTNER 2017: Yugoimport predstavil 3 nove raketne sisteme

by Urednik

V BEOGRADU POTEKA OBRAMBNI SEJEM PARTNER 2017 NA KATEREM SRBSKA OBRAMBNA INDUSTRIJA PREDSTAVLJA NOVOSTI

V Beogradu v Srbiji v teh dneh (27. – 30. junij 2017) poteka mednarodni sejem oborožitve in vojaške opreme Partner 2017, kjer srbska obrambna industrija ponovno predstavlja nekaj novosti – novo samohodno havbico Yugoimport aleksandar 155 mm iz družine nora, raketni sistem Yugoimport šumadija, kot tudi zračno-obrambni raketni sistem Yugoimport/NIMR ALAS-S, ki so ga razvili skupaj s podjetjem iz ZAE.

Mednarodni sejem orožja in vojaške opreme Partner 2017 poteka pod pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Srbije v soorganizaciji z državnim obrambnim podjetjem Yugoimport. Sejem vsaki dve leti v Beograd pritegne več kot 100 podjetij s področja obrambe in varnosti, vključno s podjetji iz Avstrije, Velike Britanije, Danske, Kanade, Litve, Kitajske, Nemčije, ZDA, Francije, Črne gore,…

Prva zvezda letošnjega sejma Partner je nedvomno svetovna premiera nove 155mm samovozne havbice Yugoimport aleksandar z avtomatskim nakladalnim sistemom. Vozilo je zasnovano na havbicah iz družine NORA B-52, ki jo v Srbiji razvija in izdeluje državna družba Yugoimport.

Pri havbici aleksander so uporabili podvozje tovornjaka Tatra 8×8, podobno kot pri NORA B-52, vendar je zadnja kupola odstranjena in nadomeščena z avtomatskim nakladalnim sistemom, ki ima skupno 12 izstrelkov.

Druga novost je večcevni raketomet oz. lanser raket Yugoimport šumadija, ki so ga prav tako namestili na podvozje tovornjaka Tatra 8×8. Ta artilerijski sistem lahko izstreljuje tako vodene kot nevodene rakete.

Na Partnerju 2017 ima predstavljeni raketni sistem šumadija štiri lansirje raket, vendar je vozilo opremljeno z dvema vrstama lansirnih naprav, ki lahko izstrelijo nevodene rakete jerina 2 z dosegom 75 km, pa tudi vodene rakete jerina 1 z dosegom 285 km.

Na oborožitvenem sejmu v Beogradu predstavljajo tudi novi zračno-obrambni raketni sistem ALAS-S, ki ga je srbsko podjetje Yugoimport razvilo v sodelovanju z proizvajalcem oklepnih vozil NIMR iz Združenih arabskih emiratov (ZAE). Kopenski raketni sistem zračne obrambe ALAS-S so namestili na oklepno vozilo NIMR 6×6, zasnovali pa so ga na protioklepnem sistemu ALAS. Yugoimport pa prav tako razvija mornariško verzijo tega sistema.

Kopenski zračno-obrambni raketni sistem ALAS-S je sestavljen iz štirih lansirnih vozil in enega komandnega vozila, ki je opremljeno z radarskim, radijskim in podatkovnim komunikacijskim sistemom. ALAS-S je že pripravljen za proizvodnjo in ga bodo testirale oborožene sile ZAE.

Sistem ALAS-S izstreli raketo pod kotom najmanj 60 stopinj s pomočjo raketnih motorjev na trdo gorivo, ki dvignejo raketo na nadmorsko višino 300 m, nato se aktivira turbo motor. Največji doseg izstrelka je 25 km, ki se ga lahko podaljša do 60 km, največja dosežena hitrost pa je okrog 180 m/s.

Podrobneje bomo o mednarodni sejem oborožitve in vojaške opreme Partner 2017 poročali v tiskani izdaji Revije OBRAMBA, kot tudi v naslednjih dneh na naši spletni strani.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki