Rheinmetall razkril podobo bodočega oklepnega vozila Ameriške vojske

by Urednik

American Rheinmetall Vehicles (ARV), del nemškega proizvajalca orožja Rheinmetall, je prvič razkril zasnovo – risbe prihodnjega oklepnega vozilu, ki ga razvija v okviru programa bojnih vozil (OMFV- Optionally-Manned Fighting Vehicle) Kopenske vojske ZDA (US Army).

Trenutno je program OMFV prednostni program modernizacije KoV ZDA, ki naj bi v prihodnosti  nadomestil skoraj 3800 bojnih pehotnih vozil bradley. Program je trenutno v fazi digitalnega oblikovanja, ki se bo nadaljevala do začetka leta 2023, sledil bo razvoj prototipnih vozil (leta 2024) in testiranja, ki se začnejo v začetku leta 2026. Po sporočilu za javnost, objavljenem 30. avgusta, je podjetje ARV podpisalo glavni sporazum o sodelovanju na področju raziskav in razvoja (CRADA) z ameriškim vojaškim centrom za oborožitev za razvoj bojnih zmogljivosti (DEVCOM AC). Sporazum CRADA omogoča, da DEVCOM AC in American Rheinmetall Vehicles redno sodelujeta pri razvoju integriranega orožja bojnih vozil, sistema za nadzor ognja in streliva.

Sporazum CRADA med drugimi raziskovalnimi in razvojnimi nalogami omogoča skupini, prouči integracijo 50 -milimetrskega topa ameriške vojske XM913 na platforme, ki so potencialni kandidati za program bojnih vozil s posadko (in opcijsko brez posadke) OMFV. American Rheinmetall Vehicles je vojski ZDA predložil predlog v drugi fazi programa OMFV.

American Rheinmetall Vehicles in DEVCOM AC bosta svoje strokovno znanje uporabila za razvoj oborožitvenih rešitev, ki bi lahko bile uporabne tudi za prihodnje sisteme orožja tudi za druge vojaške službe, mednarodne vojaške trge in nadaljnje aplikacije. Prizadevanja lahko vključujejo – vendar niso omejena – tudi digitalni inženiring, modeliranje in simulacijo ter izdelavo prototipov v celotnem načrtovanju, razvoju in preizkušanju sistemov oborožitve z neposrednim streljanjem, nosilcev – platform topov, povezovanja vozil/sistemov oborožitve, sistemov aktivne/reaktivne zaščite, programabilnih ubojnih streliv, ravnanju s strelivom, sistemov nadzora ognja, sekundarne oborožite, robotike, logistike, upravljanja moči in proizvodne znanosti.

Sporazum CRADA ustvarja izjemno priložnost za raziskovanje, razvoj in integracijo najnovejših tehnologij v sodoben sistem za nadzor ognja za bojna vozila, navaja Mike Milner – direktor za razvoj in strategijo vozil pri ameriškem oddelku Rheinmetall Vehicles.  American Rheinmetall Vehivlec , pa tudi General Dynamics Land Systems, BAE Systems in Oshkosh Defense delajo na tem projektu – oklepnem vozilu, ki ga bo mogoče upravljati s posadko ali brez nje, hkrati pa bo v prihodnosti zamenjal bojne oklepnike bradley (Bradley Fighting Vehic). Ameriška vojska si prizadeva za transformacijsko povečanje vojaških zmogljivosti in ne le za dodatno postopno izboljšanje v primerjavi s sedanjim bojnim vozilom bradley.

Pripravil: B. Knific, foto: Rheinmetall

 

Povezani članki