Rusija začenja mednarodno poveljniško vajo Center-2019

by Urednik

V RUSIJI ZAČETEK VELIKIH VOJAŠKIH VAJ

Nekateri deli vaje potekajo tudi izven Rusije v državah članicah Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (OSTO), kot so Armenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan in Tadžikistan.

V Rusiji potekajo vaje na vadbenih poligonih v Adanaku, Totskem, Donguzu, Chebarkulu, Aleyskiyu, Yurgi, Ashuluku, Safakulevu, na ozemlju Ruske federacije in v Kaspijskem morju.

Mednarodna poveljniška vojaška vaja Center-2019 poteka od 16. do 21. septembra pod vodstvom poveljnika Generalštaba oboroženih sil Ruske federacije – prvega namestnika ministra za obrambo Ruske federacije, generalpolkovnika Aleksandra Fomina.

Ti manevri so zadnja faza iz kompleksa ukrepov operativnega in bojnega usposabljanja ruskih oboroženih sil. Izvajajo se v skladu z obstoječim sistemom usposabljanja, ki predvideva ciklično izvajanje vaj s četami vsakega vojaškega okrožja – enkrat na štiri leta.

Glavni cilji vaje so pokazati pripravljenost oboroženih sil Ruske federacije in držav srednjeazijske regije za zaščito nacionalnih interesov, pa tudi povečanje združljivosti in ravni interakcije pri reševanju skupnih nalog za ohranjanje miru, zaščite interesov in zagotovitve varnosti v regiji.

Namestnik ruskega obrambnega ministra, generalpolkovnik Aleksander Fomin je poudaril, da je vaja  Center-2019  izključno obrambne narave. Njen glavni namen je usposobiti čete za izvajanje vojaških operacij v sodobnih razmerah in izboljšati povezljivost vojaških poveljniških in nadzornih enot oboroženih sil Rusije in zavezniških držav.

Prisotnih je več kot sto predstavnikov vojaškega in diplomatskega zbora iz 71 držav, vključno z 20 državami članicami Nata, sodeluje pa tudi Kitajska. Generalpolkovnik Liu Xiaowu, kitajski poveljnik združenega vojskovališče, je dejal, da je vaja konkretna praksa za izvajanje pospeševanja odnosov med Kitajsko in Rusijo s strani dveh voditeljev držav v “celovito strateško partnerstvo za usklajevanje za novo dobo”.

Vadba je sestavljena iz dveh faz:
• v prvi fazi strateško poveljstvo določi operacije in oblikuje bojni načrt, poveljuje četam, da se spopadejo s sovražnimi zračnimi napadi, izvedejo izvidniške in iskalne naloge ter organizirajo obrambo;
• v drugi fazi bo večnacionalnim skupinam ukazano, da izvajajo intenzivne napade in začnejo obsežni napad proti “sovražnikom”.

Glavna faza strateške poveljniško-štabne vaje bo vključevala skoraj 13.000 vojakov, je povedal ruski namestnik obrambnega ministra generalpolkovnik Aleksander Fomin na informativnem brifingu za tuje vojaške atašeje.

“Na dokaznih točkah Tockega in Adanaka v evropskem delu Rusije znotraj območja Dunajskega dokumenta iz leta 2011 o ukrepih za gradnjo zaupanja in varnosti, pa tudi na poligonu v Donguzu bo vključenih 12.950 pripadnikov (10.700 ruskih vojakov in več kot 2.250 tujih),« je še dejal Fomin.

“V glavni epizodi vaje bo sodelovalo do 250 tankov, 450 oklepnikov in do 200 kosov topniškega orožja ter večcevnih raketometov.”
Seveda vsaka vaja Rusije in njenih zaveznic vedno šteje za glavno pripravo na vojno in tudi vaja Center 2019 ni izjema.

Ameriška spletna stran Natiopnal Interest razlaga, kaj stoji za ruskim “poglobljenim pohodom” in poroča, da je cilj teh vaj jasno viden: priprava na veliko vojno v Evropi.”

Sočasno z vajo Center 2019 izvajata Rusija in Belorusija vajo Združeni ščit 2019, ki poteka vsaki dve leti izmenično v obeh državah, leta 2017 je potekala v Belorusiji. V vaji je vključeno več kot 12.000 vojakov in 950 kosov strojne opreme, poteka pa med 13. in 19. septembrom.

Vaja poteka v dveh fazah, med katerimi vojaške poveljniške in nadzorne enote načrtujejo uporabo čet, formacij in vojaških enot bodo iskale, blokirale in uničevale nezakonite oborožene skupine ter sabotažne in izvidniške skupine sovražnika, izvajale obrambne akcije in izvaja tudi vrsto ukrepov za stabilizacijo razmer, organizacije interakcij  in celovite podpore v interesu reševanja nalog.

Vaja Union Shield 2019 poteka pod vodstvom poveljnika Zahodnega vojaškega okrožja, generalpolkovnika Aleksandra Žuravleva in načelnika Generalštaba oboroženih sil, prvega namestnika ministra za obrambo Republike Belorusije, generalmajorja Olega Belokoneva.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki