Slovenska vojska – biti ali ne biti?!

by Urednik

GENERAL GEDER NALIL ČISTEGA VINA O STANJU IN USODI SLOVENSKE VOJSKE

Parlamentarni odbor za obrambo je na včerajšnji seji, 29. januarja 2017, med drugim obravnaval tudi kadrovsko problematiko v Slovenski vojski. General Alan Geder, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske, je poslancem in javnosti predstavil alarmantno stanje, ki lahko v kratkem pripelje tudi do konca obstoja Slovenske vojske. Po črnem scenariju je to leto 2020/21.

V nadaljevanju ponujamo nekaj poudarkov iz govora generala Gederja, ogled celotnega pa je možen v videu na tej povezavi (od 42 min naprej).

Tema je zelo pomembna, ker je strateškega pomena za Slovensko vojsko in slovensko državo. Odgovoriti si moramo na vprašanje, ali želimo profesionalno vojsko ali ne. Če je odgovor da, je potrebno nujno ukrepati. Slovenska vojska potrebuje minimalno vsaj 10.000 pripadnikov (8.000 poklicnih in 2.000 pogodbene rezerve), da lahko izvede vse zadane naloge. Še to je minimum od minimuma. Trenutno manjka 1.300 ljudi. Gre za to, ali bo profesionalna Slovenska vojska obstala ali ne. Zaradi resnosti razmer je problem predlagan v obravnavo Svetu za nacionalno varnost.

Če želiš imeti profesionalno vojsko, mora imeti država zakonodajo, ki to vojsko sprejema, da ni sovražna do nje. Slovenska vojska živi v okolju, ki z vidika zakonodaje, ne dovoljuje obstoja in razvoja profesionalne Slovenske vojske. Paket rešitev mora vključevati izključitev iz sistema javne uprave, ker ta ne omogoča profesionalne vojske, poleg tega še temeljite spremembe na področju plač, beneficij in zakonodaje, ne samo obrambne, ampak tudi ostale. To je projekt države. Če to ne bo izvedeno, leta 2020/21 Slovenske vojske ne bo več. Izhodov iz vojske ni preveč, je pa bistveno premalo prihodov, saj je v bistvu vojska prestara. Vsa nabava predvidene nove oborožitve bo zaman, ker ne bo vojakov, ki bi z njo upravljali. Danes Slovenska vojska ne more popolniti bataljonskih bojnih skupin, saj so enote popolnjene samo 60 %, zato tudi letos ne more biti pozitivne ocene bojne pripravljenosti. Ni specialistov in z nobeno tehnologijo se ni mogoče ukvarjati, ki zahteva ljudi tehnične smeri, ker jih Slovenska vojska nima. Zadeva je alarmantna, zato mora politika nujno ukrepati.

Pripravil: Jure Mikelj, foto Slovenska vojska

 

Povezani članki