Le Bourget: Letošnji največji in najdražji (letalski) sejem na svetu

by Urednik

52. LETALSKI SALON V PARIZU (PARIS AIR SHOW)

Številni razstavljavci, proizvajalci letal in letalske opreme, so ponovno zapolnili letališče Le Bourget nedaleč od Pariza na že 52. mednarodnem letalskem salonu. Vsi so prišli po svoj košček kruha ali pa zgolj potešiti (letalsko) radovednost. Pariška predstava je bila letos v znamenju ameriškega Boeinga in evropskega Airbusa, ki želita odrezati čim večji kos (letalske) pogače,. In oba napovedujeta večjo prodajo svojih potniških letal, čeprav  tudi njune ”vojaške” številke niso zanemarljive.

Bitka za kupce je neizprosna, kolikšna bo prodaja letos še ni znana, je pa pred dvema letoma (v 51. izdaji etalskega salona Pariz 2015) Boeing zbral 331 naročil za letala v vrednosti 50 milijard dolarjev, Airbus pa za 421 letal v vrednosti 57 milijard dolarjev. Letos oba tekmeca – v ”kategoriji” potniških letal – pričakujeta manj naročil, približno po 200 letal. Ne Boeineg in ne Airbus pa ne predstavljata (odkrivata) nobene novosti. Boeing predstavlja zadnjo različico  modela 787 ( -10),Airbus pa je odgovoril z modelom A350 v različici -1000, obe sodita v kategorijo širokotrupnih letal (z več prehodi in všeč sedeži v vrst).  Nenavadna je tudi Boeingova napoved o povečanem zanimanju za ozkotrupna letala (z enim prehodom med sedeži – običajno s po tremi v vrsti). Tako Boeing prisega na že na ”kdovekatero” različico družine 737, tokrat 737 max 9, Airbus pa na ravno tako ozkotrupno letalo A321 neo  iz njihove najbolje prodajane družine A320, ki je priljubljena zaradi ekonomičnosti (majhne porabe goriva).

Po zaključenih poslovnih dneh (ponedeljek – četrtek) so pri Boeingu sporočili podatek, da so dobili za skoraj 40 milijard naročil za skupaj 326 letal, od tega je sklenjenih prodajnih pogodb za 18,5 milijarde dolarjev /174 letal), rezervirali pa so še 182 letal v vrednosti skoraj 22 milijard dolarjev. Pri Airbusu so do zaključka poslovnih dni sejma (ostali dnevi so namenjeni javnosti) zbrali naročila za 306 letal v vrednosti skoraj 34 milijard dolarjev.

Kljub vsemu je bil zvezda pariškega letalskega salona Lockheed Martinov lovec pete generacije F-35, o njem se namreč govori že skoraj dve desetletji in zdaj (resda počasi) končno prihaja v operativno rabo. Za enkrat le v ZDA, toda tudi druge partnerice v projektu (Izrael, Italija in Velika Britanija) dobivajo svoje prve F-35. Vsekakor pa je F-35 zmagovalec dnevnih demonstracij letenja na nebu nedaleč od Pariza.

Najdražji kos na salonu (glede na velikost ipd.) je seveda stomilijonski F-35, s katerim nameravajo Američani polčasi zamenjati svojo največjo bojno uspešnico F-16, ki so jo prodali v vsaj 4500 primerkov, proizvodnja pa še ni (povsem) sklenjena. F-35 naj bi zamenjal  tudi prav posebna letzala za bojiščno rabo, torej za napade iz bližine na kopenske cilje – A-10, ki velja za eno najbolj specifičnih, pa tudi učinkovitih letal za napade na pehoto,oklepnike, utrjene cilje in podobno , ‘zaslovel’ pa je zaradi uporabe 30-mm granat z obogatenim uranom (zaradi večje kinetične energije), ki jih na cilje sipa sedemcevni vrteči top GAU-8 avanger vrste gatling. In Lockheed Martin je doslej dobavil že več kot 100 primerkov F-35! V oborožitvi jih bo imela (približno 90) tudi naša zahodna soseda in zaveznica Italija, ki je ena prvih pogodbenih partneric v projektu. In kot je zakrožila šala po le Bourgetu: Je pilot lahko dihal? (Bržkone zaradi številnih težav s sistemom s kisikom za dihanje).

Ponovno so v ospredju brezpilotniki številnih velikosti od t.i. mikro do resničnih velikanov. Tako iz ZDA in Evrope kot Azije, pa Kitajske in nekaterih manjših ter manj pomembnih in neuveljavljenih proizvajalcev letalske tehnike. In so ponovno porajali vprašanje, ali ne ”smetijo” na nebu in ali ne ovirajo komercialnega segmenta letalstva (in obratno).

Pripravil: B. Knific, foto: Paris Air Show

VIDEO UTRINKI Z LETALSKEGA SALONA PARIS AIR SHOW 2017:

Povezani članki