Največji paket ameriške vojaške pomoči za Izrael doslej

by Urednik

AMERIČANI PODPIRAJO TAKO IZRAELCE KOT PALESTINCE

Kljub kritiki izraelske politike je svetovalka za nacionalno varnost ZDA Susan Rice nedavno Izraelu obljubila izdaten paket vojaške pomoči. Med govorom na židovskem globalnem forumu je Riceova poudarila potrebo po miroljubni rešitvi dveh držav.

Tako je Susan Rice med drugim izjavila, da “…ko Palestinci izkopljejo tunel in ugrabijo ter ubijejo Izraelca, Izraelci niso osamljeni. In  ko na Palestince pritiskajo z besedami ‘Smrt Arabcem’, ko so oskrunjene palestinske mošeje in cerkve, Palestinci niso osamljeni.”

Ob vsem omenjenem simpatiziranju z obema skupinama v spopadu – Izraelci in Palestinci, pa je Riceova omenila tudi doslej največji paket vojaške pomoči, ki so ga ZDA kdajkoli namenile kateri državi. Gre za 37,5 do 40 milijard dolarjev, ki bodo “predstavljale pomembno povečanje podpore” za izraelsko modernizacijo njihove raketne obrambe in letalstva.

Riceova je to pomoč Izraelu opisala kot del trajnega ameriškega interesa. Čeprav gre za tako velik paket pomoči, pa se predsednik Obama še vedno pogaja z izraelskim premierjev Netanyahujem, ki je zavrnil prejšnji paket pomoči, ki je omejeval možnost lobiranja za povišanje vojaške pomoči Izraelu za prihodnjih 10 let. Prva sporočila so govorila, da si je Netanyahu zaželel vojaško pomoč v višini 45 milijard dolarjev.

V zadnjih letih je vse več  pacifistov po vsem svetu zgroženih nad izraelskim vojaškim “omejevanjem” Palestincev, v zadnjih mesecih so prav zaradi tovrstnih pritiskov vojaško pomoč Izraelu začele omejevati tudi ZDA. En izmed mnogih argumentov zahodnih nasprotnikov izraelske politike je tudi spodnji zemljevid zmanjševanja palestinskega ozemlja od ustanovitve izraelske države leta 1947.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki