Nemčija želi v Ukrajino poslati 200 vojakov z UAV-ji za nadzor premirja

by Urednik

NEMČIJA BI POMAGALA OVSE-JU PRI NADZORU PREMIRJA V UKRAJINI

Nemške oblasti razmišljajo o tem, da bi v vzhodno Ukrajino za nadzor premirja med pro-ruskimi separatisti in Ukrajinsko vojsko poslali okoli 200 pripadnikov Nemške vojske in (neoborožena) brezpilotna letala (UAV). Nemčija bi svoje sile poslala v Ukrajino v luči prizadevanja, da bi pomagala mednarodnim opazovalcem pri ohranjanju stabilnosti v vzhodni Ukrajini, kjer ponekod kljub 5. septembra 2014 sklenjenem premirju  še vedno potekajo spopadi med sprtima stranema, je dejal anonimni nemški uradnik za časopis Bild.

Nemška vlada že pripravlja tako osebje kot opremo, ki bi jo lahko uporabili za podporo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE – OSCE: Organization for Security and Co-operation in Europe), ki skrbi za zagotavljanje premirje, sklenjen med ukrajinskimi vladnimi silami in pro-ruskimi separatisti.

Po poročanju časopisa Bild, naj bi kontigent nemške vojske, ki bo napoten v vzhodno Ukrajino štel 200 vojakov, od tega naj bi jih 150 pomagalo pri spremljanju kriznega območja s pomočjo brezpilotnih letalnikov (UAV). Med njimi naj bi bilo tudi 50 pripadnikov padalskih enot, ki se trenutno pripravljajo na misijo v nemški deželi Spodnja Saška.

Nemški vojaki naj bi v Ukrajini skrbeli le za varnost opazovalcev in svojih enot z brezpilotnimi letali, ki bodo nadzorovali 30-kilometrski varovalni pas med ukrajinskimi vladnimi silami in pro-ruskimi uporniki. Varovalni pas (cona), znotraj katere ne sme biti težke oborožitve, se razteza od meja mesta Lugansk do pristaniškega mesta Mariupol. Nemški vojaki na misiji v Ukrajini naj se ne bi vmešavali v zagotavljanje premirja med sprtima stranema.

Vse od sklenjenega premirja se v vzhodni Ukrajini še vedno “dogajajo” manjši spopadi, predvsem za letališče v Donecku in  v okolici Luganska, na obeh straneh pa naj bi umrlo že več deset vojakov.

Že v septembru sta se Francija in Nemčija ponudili, da na nemirni vzhod Ukrajine pošljeta brezpilotna letala, ki bi okrepila delovanje OVSE-ja pri spremljanje prekinitve ognja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, EMT

Povezani članki