Norveška dobila šesti helikopter NH90 (z desetletno zamudo)

by Urednik

NORVEŠKA OBALNA STRAŽA DOBRO DESETLETJE ČAKALA NOVE HELIKOPTERJE

Norveško obrambno ministrstvo je pred dnevi le dočakalo še šesti večnamenski helikopter NH90 za potrebe obalne straže, ki je del Norveške mornarice. Norveška je sicer poleti 2012 proizvajalcu NH Industries že grozila s preklicem naročila 8-ih helikopterjev NH90 zaradi gromozanskih zamud pri dobavi.

Oslo je za svojo obalno stražo namreč naročil osem palubnih helikopterjev NH90, opremljenih za iskanja in reševanja , že leta 2001 z dobavnim rokom do leta 2005. Norvežani so prvi helikopter prejeli šele decembra 2011, drugega pa leto za tem, zato so pred leti že začeli pospešeno iskati alternativo za helikopterje NH90. Združeno evropsko podjetje NH Industries, ki je nastalo z združitvijo proizvajalcev Eurocopter (sedaj Airbus Helicopters – 62,5 % delež), Agusta (sedaj AgustaWestland – 32 %) in Stork Fokker (sedaj Fokker Aerostructures – 5 %), nikoli ni točno opredelilo tolikšne zamude pri dobavah.

Novi helikopterji bodo v Norveški obalni straži (Kystvakten)zamenjali floto zastarelih helikopterjev AgustaWestland lynx , ki so jo začeli upokojevati leta 2005 (operativni so ostali le še trije). Dobava šestega helikopterja NH-90 označuje konec prve faze norveškega programa, ki vključuje nakup 14-ih helikopterjev tega tipa. Celotna flota šestih dobavljenih NH90 bo v norveški obalni straži postala operativna sredi leta 2016. Druga faza dobav pa vključuje šest helikopterjev za protipodmorniško bojevanje in dodatna dva za obalno stražo, rok dobave pa še ni točno znan.

NH Industries izdeluje helikopterje NH90-NHF (Natov fregatni helikopter) v AgustaWestlandovem italijanskem obratu Tessera, kjer poteka zaključna montaža. Pri NH90 gre za edini helikopter, zgrajen po zadnjih tehnoloških standardih z vrhunskimi zmogljivostmi, ki bo po načrtih v uporabi naslednja štiri desetletja.

Pri samem razvoju helikopterja, predvsem pa zaključnem opremljanju, je proizvajalec tesno sodeloval z Norveškimi letalskimi silami. Dobršen del trupa tega letalnika je iz kompozitov, njegova odlika je odlično razmerje moč/masa, računalniško podprti sistem krmarjenja (fly-by-wire) pa pomeni razbremenitev pilotov in izboljšuje letalne zmogljivosti helikopterja.

Doslej je bilo dobavljenih že okoli  250 helikopterjev NH90, uporabljajo pa jih Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska Švedska, Finska, Norveška, Grčija, Oman, Avstralija in Nova Zelandija.

Pripravil: A. Knific, foto: Kystvakt

Povezani članki