Prestreznik MiG-41 – tudi za naloge v vesolju

by Urednik

RUSKI MIG RAZVIJA PRESTREZNIKA 5. GENERACIJE

Napredni letalski sistem za prestrezanje na velikih višinah Mig-41, ki predstavlja zamenjavo za višinskega prestreznika MiG-31, bo lahko “reševal” tudi naloge v vesolju, je v okviru foruma Armada 2017 za TV  Zvezdo izjavil generalni direktor Ruske letalske korporacije MiG Ilija Tarasenko.

“Novi PAK-DA MiG-41 bo hitrejši od predhodnika (MiG-31) in ga že razvijamo. Za nas je to povsem naravni prosces razvoja višnskega prestreznika MiG-31, vendar ne gre za ponavljanje. Tehnološko bo to povsem novo letalo z vgrajenimi novimi tehnologijami, radarsko slabo zaznaven, z višjo hitrostjo, novo oborožitvijo, večji doletom…,nikakor pa ne gre za (temeljito) nadgradnjo predhodnika MiG-31, ki ga bo zamenjal v  oborožitvi!”, je dodal Tarasenko.

Dodal je še, da bodo vse dosežene razvojne dosežke vključili v konstrukcijo letala PAK-DA (perspektivni letalski sistem za prestrezanje na veliki višinah – perspektivnij aviacionij kompleks dalnej aviaciji).

Na mednarodnem forumu Armada 2017 (Vojska 2017), ki je potekal sredi avgusta v bazi Kubinka nedaleč od Moskve, je Tarasenko še povedal, da lahko prve dobave tega letala ruskemu obrambnemu ministrstvu načrtujejo za sredino prihodnjega desetletja. Po njegovih besedah bo letalo opremljeno tudi s tehnologijami za delovanje na arktičnem področju. Kot še pravi Tarasenko, bo projektu bojnega letala s pilotom MiG-41 v korporaciji RSK MiG sledil projekt brezpilotnega bojnega letala.

Pripravil: B. knific, foto: Military Forum

Povezani članki