Priprave na odcepitev Republike Srbske od Bosne in Hercegovine?!

by Urednik

POROČANJE MEDIJEV O GOVORICAH O MOŽNI ODCEPITVI

Tako namreč menijo, je član predsedstva Bosne in Hercegovine (BiH) iz vrst bosanskih Srbov Milorad Dodik od besed o odcepitvi Republike Srbske (RS) in formiranja države ter ustvarjana lastnih oboroženih sil prešel k dejanjem. 

Ministrstvo za notranje zadeve RS je tako zadnji dan oktobra na znanem smučišču Jahorina organiziralo taktično vajo. O tem piše Ekaterina Shimkevich v članku, ki ga je objavil ukrajinski portal Militarny, pa tudi nekateri drugi mediji.

Vaje so se udeležili policisti iz vzhodnega dela Sarajeva, policisti posebne protiteroristične enote, žandarmerije Ministrstva za notranje zadeve Republike Srbske in enote žandarmerije Vzhodno Sarajevo. Po scenariju vaj naj bi preprečili prodor skupine teroristov, ki so nameravali uničiti olimpijske objekte na Jahorini.

Vaje se je udeležil minister za notranje zadeve Republike Srbske Dragan Lukač, usposabljanje so spremljali tudi novinarji iz vse Bosne in Hercegovine.

Željko Komšić, član predsedstva BiH iz vrst Hrvatov, je vajo označil za provokacijo in dal ustrezne izjave Beli hiši prek posebnega predstavnika ZDA za Zahodni Balkan Gabrielu Escobarju in vojaški misiji EUFOR.

Pojavlja se vprašanje, kako razumeti, zakaj je prav to policijsko protiteroristično usposabljanje povzročilo takšen nemir in zakaj tuji tisk govori o morebitni pripravi odcepitve Republike Srbske od Bosne in Hercegovine. Morda je to posledica seje Ljudske skupščine Republike Srbske, ki jo je napovedal Milorad Dodik za sredino novembra in na kateri predvidena tudi razprava o pravnih oblikah širitve pristojnosti RS.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki