Prizemljeni iraški jurišniki Su-25, L-159 in brezpilotna letala …

by Urednik

… ZARADI POMANJKANJA REZERVNIH DELOV IN SREDSTEV

Iraška vojaška jurišna letala Su-25 ruskega porekla in brezpilotna letala CH-4 kitajske izdelave so trenutno prizemljeni zaradi pomanjkanja rezervnih delov, piše v poročilu Urada generalnega inšpektorja (OIG) ameriškega obrambnega ministrstva, ki so ga razkrili 4. maja 2021.

V poročilu, v katerem so v pregled vzeli napredek operacije “Inherent Resolve” (Neomajna odločenost) v Iraku in Siriji od 1. januarja do 31. marca 2021, so koalicijske sile pod vodstvom ZDA ugotovile, da jurišniki Su-25 iz flote Iraških letalskih sil v prvem četrtletju tega leta sploh niso leteli, razlog pa se skriva v pomanjkanju rezervnih delo. Irak ima v svoji oborožitvi 21 jurišnih letal Suhoj Su-25 frogfoot.

Ugotovili so tudi, da so brezpilotna letala CH-4 nazadnje poletela septembra 2019, vse od takrat pa Iračani čakajo na rezervne dele iz Kitajske. Iraške letalske sile so 20 kitajskih brezpilotnikov v uporabo dobili leta 2015, v slabih štirih letih pa jih je osem strmoglavilo.

Podobna usoda – prizemljitev – je doletela tudi 12 iraških trenažno – lahko jurišnih letal Aero L-159 češkega izvora, ki so bili lani deležni posodobitve, a še vedno ne letijo. Tehniki in piloti namreč še vedno niso bili deležni usposabljanja za uporabo novih orožij, ki so jih ta letala ob nadgradnji dobila.

Kot še ugotavlja OIG so iraška brezpilotna izvidniška letala scaneagle ameriškega izvora (skupaj jih imajo vsaj 9) v prvem četrtletju letela le dvakrat, po 9. januarju pa sploh ni bilo poletov. Medtem ko njihovi operaterji krivijo elektromagnetne motnje in so zahtevali opremo za preprečevanje motenj, pa so Američani ugotovili, da Iraški vojski težave povzroča sinhronizacija programske opreme, ki se uporablja na letalu, in analogna kopenska nadzorna postaja.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki