Reklamacija za zaščitne čelade Slovenske vojske

by Urednik

VRSTA POMANJKLJIVOSTI NOVE ZAŠČITNE ČELADE SV

Oktobra 2013 je bil na novinarski konferenci Ministrstva za obrambo predstavljen nov model zaščitne čelade za Slovensko vojsko. Po dobrem letu so bile odkrite kakovostne napake, ki vplivajo na funkcionalno uporabnost in po številu presegajo sprejemljiv vzorec, zato bo uvedena garancija.

O novi čeladi za zaščito slovenskih vojakov smo poročali oktobra 2013 (spodaj), ko je bila predstavljena javnosti, v vmesnem času so se pojavili dvomi o ustreznosti balistične zaščite (spodaj), zato so bila opravljena dodatna testiranja v tujini, ki pa so potrdila ustreznost. Do konca letošnjega leta – dobavljenih 4.000 od skupnega naročila 6.000 čelad (2.000 še prihodnje leto), skupna vrednost posla nekaj manj kot milijon evrov – so se med intenzivno uporabo vojaki pritožili nad vrsto pomanjkljivosti: pokvarjena varnostna zaponka, luščenje barve, notranje blazinice se na višini (helikopter, letalo) napihnejo in stiskajo glavo. O tem so včeraj poročali v večerni informativni oddaji 24UR na POP TV.

Tako bo zaradi slabe kakovosti Ministrstvo za obrambo pri dobavitelju uveljavilo garancijo. Kot je pojasnil mag. Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko MORS, bo celotna dobavljena količina zamenjana z novimi, zadnji paket niti ni bil sprejet in bo vrnjen proizvajalcu, račun pa posledično tudi ni bil plačan. Pri 10 % zaščitnih čelad so se pojavile napake, kar je več kot normalen vzorec. Na javnem razpisu je bil izbran slovenski dobavitelj Bene Commerce z zaščitno čelado MICH, ki jo proizvaja britansko podjetje United Shield International. Slovenski dobavitelj naj bi se z garancijo strinjal, ni pa bil pripravljen odgovarjati na vprašanja novinarja.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Nova čelada Slovenske vojske na dodatna testiranja

Med kontrolnim pregledom nove čelade za Slovensko vojsko so bile odkrite določene pomanjkljivosti, zato jo bodo poslali na dodatna testiranja.

VIDEO: Nova čelada za zaščito slovenskih vojakov

NOVA ČELADA MICH JE MODERNEJŠA IN FUNKCIONALNEJŠA Ministrstvo za obrambo je za potrebe Slovenske vojske kupilo šest…

Povezani članki