Nova čelada Slovenske vojske na dodatna testiranja

by Urednik

Ministrstvo za obrambo RS odkrilo določene pomanjkljivosti

Med kontrolnim pregledom nove čelade za Slovensko vojsko so bile odkrite določene pomanjkljivosti, zato je Ministrstvo za obrambo od proizvajalca zahtevalo dodatna testiranja pri neodvisnem inštitutu.

Lanskega oktobra smo poročali, da bodo slovenski vojaki dobili nove zaščitne čelade MICH, ki bodo modernejše, funkcionalnejše in varnejše od obstoječih: Nova čelada za zaščito slovenskih vojakov. Na javnem razpisu je bil izbran slovenski dobavitelj Bene Commerce z zaščitno čelado MCH, ki jo proizvaja britansko podjetje United Shield International. Prvih dva tisoč naj bi vojaki dobili že lani, potem pa naslednji dve leti še po dva tisoč kosov – skupaj 6 tisoč zaščitnih čelad. Cena: 980.880 evrov ali 163 evrov za kos.

Pred dnevi so v časniku Delo objavili novico, da se je menda zalomilo ravno pri balistični zaščiti. Da so odkrili določene nedoslednosti, so jim potrdili tudi na obrambnem ministrstvu, o podrobnostih pa niso želeli govoriti. Večja zaščita vojakov pred drobci granat in izstrelki iz lahkega pehotnega orožja je bila ravno glavni argument zagovora nakupa, saj so mediji zgodbo pograbili kot neprimeren nakup v trenutnih finančnih razmerah.

Pri kontrolnem pregledu so bile odkrite določene pomanjkljivosti, zato sedaj od proizvajalca zahtevajo, da pri neodvisnem inštitutu opravi dodatne teste balistične zaščite čelad – rezultati bodo znani v kratkem. Ministrstvo je ob tem zavrnilo očitke, da dobavljene zaščitne čelade niso nove ali da niso izdelane v Evropi in po evropskih standardih. V članku je zapisano še, da se je na predlog Slovenske vojske nekoliko spremenila dinamika dobave: leta 2013 in 2014 po 2446 čelad in nato leto pozneje še preostanek, torej 1108 čelad.

Nova čelada Slovenske vojske razvita za ameriške specialne sile

Model nove zaščitne čelade Slovenske vojske je bil razvit za ameriške oborožene sile, kjer je tudi trenutno v uporabi, sprva je bil namenjen zgolj specialnim silam, a je zaradi kakovosti tudi v ostalih enotah nadomestil starejšo čelado PASGT. Zaščitna čelada, ki jo je izbrala tudi Slovenska vojska, je poznana pod kraticami MICH (Modular Integrated Communications Helmet) ali ACH (Advanced Combat Helmet), v svojem prodajnem programu jo ponujajo različni proizvajalci in trgovci. Najdemo jo v številnih oboroženih silah, predvsem med specialnimi enotami. V videu je omenjeni model zaščitne čelade podrobneje predstavljen.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Photos, Slovenska vojska

VIDEO: Predstavitev čelade MICH

NOVA ČELADA MCH JE MODERNEJŠA IN FUNKCIONALNEJŠA Ministrstvo za obrambo je za potrebe Slovenske vojske kupilo šest…

Povezani članki