Ruska mornarica bo nadgradila amfibijska letala Be-12

by Urednik

RUSIJA BO POSODOBILA NAJSTAREJŠA OPERATIVNA VOJAŠKA LETALA

Poveljstvo Ruske mornarice se je odločilo za posodobitev protipodmorniških amfibijskih letal Beriev Be-12 chayka (galeb), ki bodo odslej opremljeni s sodobnimi radarji, torpedi in globinskimi bombami.

Trenutno pripravljajo tehnično dokumentacijo za začetek razvoja nadgradnje opreme letala. Predvsem bo šlo za nadgradnjo vseh treh sklopov za pridobivanje informacij o sovražnikovih podmornicah: hidroakustični (hrup pod gladino), radarski in magnetni (zaznavanje namagnetenih trupov). Ob tem bodo protipodmorniška amfibijska letala Be-12 oborožena tudi z novimi torpedi in globinskimi bombami.

Ruska mornarica je imela v svoji floti kar 45 letal Be-12, vendar jih je operativnih le še šest v 318. letalskem polku Črnomorske flote. Be-12 veljajo za najstarejše letalnike, ki jih še uporabljajo v ruskih oboroženih silah. V zadnjih letih je veliko informacij o tem, da naj bi jih v prihodnje (po 2020) nadomestili z novimi amfibijskimi letali Be-200 za protipodmorniško bojevanje.

Amfibijskih letalo Be-12 je prvič poletelo leta 1960, v Sovjetski mornarici pa so ga začeli uporabljati po štirih letih testiranj. V letih 1960-1973 je so izdelali skupaj 143 letal Be-12, nekaj pa si jih nato (rabljenih) prodali še v Vietnam (4), Egipt (3) in menda celo Sirijo. Skoraj vsa letala Be-12 so upokojili v letih 1993-1998.

Letalo Be-12 ima trup v obliki črke V in uvlačljivo pristajalno podvozje, da lahko pristaja tako na kopnem kot na vodi. Lahko doseže hitrost več kot 500 km/h, veliki rezervoarji za gorivo pa omogočajo, da je v zraku več kot 4 tisoč kilometrov oziroma da lahko patruljirajo več ur. Letalo je oboroženo z minami, torpedi in bombami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki