Ruska pacifiška flota prejela še dva potapljaška čolna projekta 23040

by Urednik

POVEČANJE FLOTE ČOLNOV ZA ISKANJE IN REŠEVANJE RUSKE MORNARICE

Pacifiška flota Ruske mornarice je v začetku marca 2019 v uporabo prejela dve plovili za iskanje in reševanje (SAR) projekt 23040, namenjena reševalnim nalogam in predvsem potapljačem.

Nova čolna projekta 23040, ki nosita oznaki RVK-1239 in RVK-1261, sta bili Ruski mornarici predani na slovesnostih v Vladivostoku in Fokinu. Zgradili so ju v ladjedelnici Nizhegorodsky Teplokhod in sta del serije reševalnih čolnov za rusko obrambno ministrstvo.

Predstavniki Pacifiške flote Ruske vojne mornarice so na slovesnostih dejali, da bosta nova čolna znatno povečala zmogljivosti enote za operacije iskanja in reševanja na morju, saj omogočata izvajanje široke palete nalog. V njihovi floti se bosta pridružila modularnim potapljaškim čolnom SMK-2177, ki so se v preteklosti že večkrat izkazali pri dezaktiviranju starih podvodnih min.

Ruska mornarica ima sicer v svoji floti že reševalne čolne projekta 23040, ki v dolžino merijo 28 m, v širino 5,5 m in imajo ugrez 1,5 m. Najvišja dosežena hitrost je 13,7 vozla, avtonomija pa 5 dni. Posadko vsakega čolna sestavlja devet mornarjev. Plovilo ima sicer pet dvoposteljnih in eno enoposteljno kabino za namestitev posadke in  vojakov.

Čolni projekta 23040 so namenjeni natančnemu pregledovanju morskega dna in pregledu navigacijskih nevarnosti na globinah do 400 metrov, kot tudi za raziskovanje reliefov do globine 2000 metrov. Čolni projekta 23040 pomagajo hidrografski službi Ruske mornarice učinkovito vzdrževati vse plavajoče opozorilne znake, položiti nove in umakniti vse vrste plavajočih opozorilnih znakov težke do 1,7 t in dolžine do 6,5 m. Med njihove naloge uvrščajo tudi transport vojakov, hrane in opreme do pomorskih navigacijskih postaj, kot tudi operacije iskanja in reševanja, usmerjanju podmornic in velikih ladij v oporišča.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki