Ruska pištola udav v serijski proizvodnji

by Urednik

NOVA 9 MM PIŠTOLA ZA RUSKE VOJAKE

Ruska medresorska komisija je podpisala akt o serijski proizvodnji pištol udav, dokument pa je odobrilo tudi rusko obrambno ministrstvo, je sporočil industrijski direktor grozda oborožitvene industrije Rosteh Sergej Abramov.

Namestnik generalnega direktorja Osrednjega znanstveno-raziskovalnega inštituta precizne strojne industrije (CNIITOČMAŠ) Mihail Levšunov je napovedal, da bo naslednji korak uvedba v oborožitev ali odločitev o uporabi pištole v Ruski vojski.

Polavtomatska pištola udav uporablja strelivo v kalibru 9 mm, vse komponente za orožje pa izdelujejo v Rusiji. Kapaciteta okvirja nove pištole je 19 nabojev (kar je več, kot pri pištoli makarov). Pištola uporablja vse vrste nabojev 9×21 mm, tako označevalnega kot oklepno prebojnega. Poleg tega so za pištolo izdelali še posebna naboja, prvega s podzvočno hitrostjo in drugega  z večjo prebojno močjo. Udav bodo izdelovali  bodo v treh verzijah: za vojaške namene, za specialne sile in za civilno tržišče.

Rosthova nova pištola ima polimerni okvir, nasledila pa naj bi rusko pištolo makarov, ki izvira še iz časov hladne vojne. Verzija za civilni trg bo prilagojena za uporabo tekmovalnih športnih strelcev. Po zatrjevanju proizvajalca, naj bi bila konkurenčna pištolam uveljavljenih svetovnih proizvajalcev, kot so Colt, Walther, Heckler & Koch, Glock, Browning, CZ in drugi.

Dolžina pištole udav je 20,6 cm in (prazna) tehta 0,78 kg, po velikosti in izgledu pa je podobna Berettini seriji pištolam PX4 (ki je na trgu že poldrugo desetletje). Uporablja značilni ruski naboj 9×21 mm gjurza s 110 graini smodniškega polnjenja, zasnovan da prebije zaščitni jopič. Pištola je opremljena s pritrdilno letvijo za namestitev namerilnih naprav, svetilke ipd.

Zasnoval jo je konstruktor Ivan Kozlov iz znanstveno-raziskovalnega inštituta CNIITOČMAŠ iz Klimova v bližini Moskve, od koder izhaja desetine primerkov specialnega orožja po drugi svetovni vojni, kot je na primer (podzvočna)  ostrostrelna karabinka VSS Vintorez, podvodna puška APS, pištola SPS (ki uporablja enake naboje in jo uporabljajo varnostne službe in policijske taktične enote od leta 2004) ipd.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki