Ruski potapljači dvignili lovca P-39 airacobra iz jezera na polotoku Kola

by Urednik

V RUSKEM JEZERU NAŠLI AMERIŠKO LOVSKO LETALO IZ ČASA 2. SVETOVNE VOJNE

Potapljači iz sestave Severne flote Ruske mornarice so našli in iz jezera na polotoku Kola dvignili lovsko letalo Bell P-39 airacobra. Gre za letalo, ki so ga med drugo svetovno vojno Američani dobavili Sovjetski zvezi v okviru programa ”land-lease”, piše na uradnih spletnih straneh ruskega obrambnega ministrstva.

Potopljeno letalo P-39 so odkrili v globini 45 m, pod vodo pa je bilo kar 72 let. Dvignili so ga s pomočjo dvigala, predali pa Muzeju letalstva Severne flote v mestu Safonovo, kjer ga bodo restavrirali.

Inšpekcijsko pregledovanje jezera Škukozero v bližini Severnomorska so potapljači oddelka za iskanje in reševanje Severne flote začeli konec junija  in s specialno opremo in plovilom z lokatorjem ter daljinsko upravljanim robotskim plovilom našli potopljeno letalo. Celoten projekt je nadziral poveljnik Severnomorske flote, viceadmiral Nikolaj Jevmenov.

Informacijo o potopljenem letalu P-39 airacobra so izbrskali iz arhivov. Po podatkih je letalo pilotiral podporočnik Fjodor Varavikov iz 2. letalske eskadrilje 225. lovskega polka Severnomorskih letalskih sil, v jezero pa je strmoglavil med trenažnim poletom 6. marca 1945. Za odkritje tako majhnega letala na dnu jezera je bila seveda potrebna velika osredotočenost in obilo znanja ter veščin. Letalo je pilot verjetno ”prevlekel” (izgubilo je vzgon) in z repom treščil v zaledenelo jezero nekaj kilometrov od vzletišča Vaenga. Po poročilu iz liste nesreč Severnomorskih sil je podporočnik v nesreči izgubil življenje, potapljači pa ob najdbi potopljenega letala njegovega trupla niso našli v kabini letala, spomin nanj pa so počastili z minuto molka.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki