Rusko-ameriški odnosi na najnižji točki

by Urednik

Ameriški predsednik Barack Obama je podpisal zakon o nudenju podpore suverenosti Ukrajine. Izvedenci  so mnenja, da oblasti ZDA v kratkem nimajo namere uvesti novih sankcij, lahko pa bi rekli, da je bilateralno sodelovanje med ZDA in Rusijo dejansko ustavljeno. Kremelj pa je po drugi strani že napovedal,  da ne bo prepričeval Bele hiše, da bi ne prenehala s sodelovanjem.

»Ameriška administracija nadaljuje svoj napačen  pristop do položaja in njene predstave o dogodkih v Ukrajini in na Krimu, pa tudi poteh izhoda iz ukrajinske krize, vse skupaj nima povezave s stvarnostjo,« je za agencijo ITAR TASS izjavil namestnik ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Sergej Rjapkov. Po njegovih besedah: »…nobene sankcije, niti že uvedene, niti tiste, ki bodo uvedene po novem zakonu, ne morejo in ne bodo imele učinkov, ki jih pričakuje Washington.«

Ameriški predsednik si je že pred uvedbo novega zakona prilastil pravico, da lahko preide na naslednjo etapo izvajanja pritiskov na Rusijo, t.j. na gospodarske omejitve. Ruski izvedenci menijo, da bo Washington to opcijo v najkrajšem času tudi izkoristil.

»Četrti paket sankcij (proti vodilnim vejam gospodarstva Ruske federacije) je napovedan kot odgovor na možno nadaljevanje pomikanja Rusije proti vzhodu Ukrajine. Za zdaj pa za Rusijo ne moremo reči, da se je usmerila proti vzhodu Ukrajine,« je izjavil Fjodor Lukjanov , predsednik  Sveta za zunanjo in obrambno politiko RF. Lukjanov je obenem prepričan, da bodo ZDA namesto uvajanja sankcij postopoma opuščale praktično sodelovanje z Rusko federacijo na vseh področjih, kjer je to mogoče.

Ameriška vesoljska agencija NASA je prekinila vse stike z ruskimi partnerji, razen tistih, ki se tičejo Mednarodne vesoljske postaje.

Dejansko med državama ni več ostalo skoraj nobenih bilateralnih stikov. Takoj, ko se je izvedelo, da bo referendum na Krimu, je Washington najavil prekinitev vojaškega sodelovanja z Moskvo, hkrati pa tudi zamrznil paket perspektivnih sporazumov na področju gospodarstva. Ko pa je Krim postal del Rusije, je Washington ustavil sodelovanje z Moskvo na področju boja proti nezakoniti trgovini z drogami in številčnih drugih projektih, povezanih z uporabo jedrske energije v mirnodobne namene.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Bitter Bananas

Povezani članki