Rusko vohunsko letalo na Švedskem skoraj trčilo v potniško letalo

by Urednik

RUSKA LETALAŠE NAPREJ PRELETAVAJO SEVER EVROPE

Komercialno potniško letalo Canadair CRJ-200 z registrsko oznako OY-RJK letalske družbe Cimber Airlines je na jugu Švedske skoraj trčilo z ruskim vojaškim vohunskim letalom (najverjetneje Iljušin Il-20), ki ni imelo vklopljenega oddajnika, je v petek 12. decembra 2014 sporočilo švedsko obrambno ministrstvo.

Potniško letalo Canadair CRJ-200 je vzletelo iz letališča v Kopenhagnu nekaj minut po 11.00 uri  do srečanja z letalom (Il-20) Ruskih letalskih sil pa je prišlo okoli 11.25 ure po srednjeevropskem času na višini dobrih 7.000, približno na pol poti med Ystadom na Švedskem in Sassnitzom v Nemčiji. Letalo Cimber Airlinesa, družba je pogodbenik letalske družbe SAS (Scandinavian Airlines System) je letelo v Poznan na Poljskem.

Rusko letalo je letelo z izklopljenim odzivnikom, vendar so ga kmalu zaznali radarji, Švedske letalske sile pa so na prestrezanje “vsiljivca” poslale lovce JAS-39 gripen, ki so rusko letalo pospremile iz švedskega letalskega prostora. Po poročanju Švedskega obrambnega ministrstva je šlo za rusko letalo za zbiranje obveščevalnih podatkov (najverjetneje Il-20 coot).

Ruska vojaška letala vse pogosteje letijo blizu zračnih prostorov severno-evropskih držav in predstavljajo vse večjo nevarnost za civilno letalstvo. Bombniki Ruskih letalskih sil TU-95 in TU-22, v spremstvu prestreznih lovcev Su-34, MiG-31 in Su-27, kot tudi letala za pridobivanje obveščevalnih podatkov Il-20-ih v zadnjih mesecih, vse od začetka ukrajinske krize, veliko pogosteje in zelo redno letijo v skandinavski regiji in tako na nek način tudi preverjajo odzivnost prestreznih sistemov ter letal zveze Nato med misijo hitrega odzivanja QRA (Quick Reaction Alert) nad Baltikom (air-policing).

Podoben incident se je na Švedskem zgodil že 3. marca 2014, ko je potniško letalo Boeing 737 letalske družbe SAS s 132 ljudmi na krovu na letu SK 681 iz Kopenhagna v Rim skoraj trčilo z ruskim vohunskim letalom Il-20, približno 80 kilometrov jugozahodno od mesta Malmö na Švedskem. Zahvaljujoč dobri vidljivosti se je pilot letalske družbe SAS lahko izognili ruskemu vojaškemu letalu za pridobivanje obveščevalnih podatkov, potem ko sta bila letalnika le 90 metrov narazen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki